Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur ska jag dosera antibiotika?

Hej!
Min son har blivit ordinerad kåvepenin (fast han fick ett annat märke) för halsfluss. Man ska ta 3 tabletter om dagen enl ordination. Vi glömde fråga hur man gör nu första dagen när vi hämtade ut medicinen kl 14. Ska man ta sprida ut dem på resterande timmar av dagen eller hur gör man?
Carina Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Carina!
  Ursäkta att svaret dröjt!
  Vid en infektion är det viktigt att snabbt komma igång med en antibiotikabehandling. Man kan därför dag 1 snabba upp behandlingen så att man snabbt kommer upp i effektiv dos. 1 Tablett 3 gånger dagligen innebär normalt morgon middag o kväll. Dygnet har 24 timmar det delat med 3 blir 8 timmar /(idealet). Ni kan definitivt ge 2 doser idag. Är han väldigt sjuk så kan man även överväga en tredje dos också men bör i så fall dra ut förloppet till framåt midnatt. Kanske är nattsömnen nog så viktig. Fortsätt sedan behandlingen dag 2 och framåt enligt läkarens instruktion.
  God bättring!

  Faktagranskad 2018-10-10

  MVH
  Conny Farmaceut
 • Jag fick Selexid 3 tab/dag mot urinvägsinfektion idag. Första tabletten tog jag kl 14.00. Kan jag ta alla tre tabletter idag? Vilka tider isåfall?
  Kristina
 • Hej Kristina!
  Tack för din fråga.
  Förstår att svaret tyvärr kommer lite sent.
  Men så här brukar vi råda.
  Normal dosering är ju ungefär var 8:e timme.
  Första dagen kan man forcera detta men inte tätare mellan tablett ett och två än tre timmar. Till tredje doseringen bör det sedan lite längre tid gärna fyra-fem timmar. Ju svårare infektion ju mer befogat att forcera behandlingen.
  Rådet gäller under förutsättning att man har normal njurfunktion.
  Under dag två och framåt normal dosering.

  MVH
  Conny Farmaceut
 • Hej, min dotter får trimetoprim leda 10 mg/ml för en kraftig urinvägsinfektion, ordinering 5 dagar, är det bra att ge ex 1-2 dagar extra? (Pga spill etc)//Anders

  Anders
 • Hej Anders!
  Tack för din fråga.
  Det normala är att följa doktorns ordination och dosera i fem dagar.
  Kompensation för eventuellt spill bör ske omgående.
  Upplever man sedan att infektionen inte har läkt ut när behandlingstiden (5 dagar) är uppnådd skall man kontakta sjukvården.

  MVH
  Conny Farmaceut
 • Hej jag går nu på flytande Kåvepenin med fruktsmak. Smakar verkligen päcka. Jag undrar om man missar den dos som mittemellan dos 2 men tar den senare tid, är det ok att göra så?
  Jennifer
 • Hej Jennifer!
  Tack för din fråga.
  Ska se så jag förstår din fråga. Antar att när du skriver dos 2 att läkaren har skrivit dosering tre gånger per dag.
  För att din medicin ska verka så bra som möjligt ska man ju alltid följa given dosering. Särskilt viktigt är detta de första dagarna av behandlingen. Fördröjning på någon timma eller två har rimligen liten påverkan.

  MVH
  Conny Farmaceut
 • Hej!
  Jag tar penicillin för mitt tandkött och har råkat glömma tabletterna hemma när jag reste bort en dag. Min normala dosering skulle ha varit två tabletter, 3 gånger per dag.
  En hel dag har då gått utan jag har tagit min kur. Är det allvarligt?

  louise
 • Hej Louise!
  Det är ju absolut inget vi rekommenderar.
  Men när man är i den situationen får man ju göra det bästa av det.
  Påbörja behandlingen igen så snart möjligt och fullborda den.
  Läker då infektionen i ditt tandkött så är det ju bra, gör den det inte så söker du vården igen. Informera då om missen så att de kan fatta beslut på korrekta grunder.

  MVH

  Conny Farmaceut
 • Hej!! Jag har en fråga om min  dotter som är 1.5 år. Hon ska ha kåvepenin 3 ggr/dag. Hon fick 2 doser idag då vi började med behandlingen vid 13 tiden. Andra dosen var klockan 20:00 Så tredje dosen blir nångång på morgonen. Min fråga är hon ska behandlas i 5 dagar så sammanlagt blir det 15 doser. Men dem 15e dosen blir liksom dag 6. Kan man skippa den och bara göra till 14 doser så man slipper ge den sista dosen. Min dotter hatar smaken och vi kämpar med att få i henne det. Bill slippa om det går men vad tycker ni
  Zainab Fawaz
 • Hej Zainab!
  Tack för din fråga.
  Man ska ju alltid följa den dosering som läkaren rekommenderar, orsaken är att konsekvensen om man inte tillfrisknar helt och sedan åter blir dålig kan i värsta fall bli värre än den första infektionen.
  Undantag skulle möjligen kunna vara om ditt barn tillfrisknar med god marginal till det sista doseringstillfället, helst två helt symtomfria dygn.

  MVH
  Conny Farmaceut
 • Hej vad byter dagliga dos (2×2 tabletter) per vuorokausiannos (2×2 tabletter)
  Noor
 • Hej Noor!

  Tack för din fråga! Här har man valt att skriva doseringen på två språk men det betyder att du ska ta 2 tabletter 2 gånger per dag. Det ska helst gå 12 timmar mellan intagen.

  Trevlig helg!

  Vänliga hälsningar
  Carina Farmaceut
 • Hejsan, jag har fått Kåvepenin utskriven för öron inflammation och på paketet står det 3 tabletter 3 gånger per dag, ska jag verkligen ta så många? Alltså 9 per dag? Eller menar de att man ska ta 1 tablett per gången?
  Milla
 • Hej Milla!
  Tack för din chattfråga!
  Observera att vi inte kommer åt dina personliga uppgifter.
  Jag gissar att du är en vuxen person, om då styrkan på tabletten är 800 mg eller 1 gram så ska det inte kunna vara tre tabletter tre gånger dagligen, mycket mer sannolikt i så fall en tablett tre gånger dagligen.
  Men för undvikande av missförstånd, ta en telefonkontakt med vår Kundserviceenhet på telefon 0771-450 450 så man kan titta på receptet för just dig.
  Alternativt kan du försöka nå Läkemedelsverkets läkemedelsupplysning på 0771-467010

  MVH
  Conny Farmaceut
 • Hej jag fick Kåvepenin 800 mg att ta 2 tabletter morgon,2 till lunch och 2tbl. till kvällen är det för mycket?
  Sabina
 • Hej Sabina!

  Tack för din fråga. Nu framgår det inte på vilken indikation du behandlas med Kåvepenin men dosen är den rekommenderade dosen för personer över 40 kg vid tex akut öroninflammation, akut bihåleinflammation eller tandinfektioner.

  Vänliga hälsningar
  Carina Farmaceut
 • Hej
  Jag tog min penicillin amoxcillin igår kl.10.00 och glömde kvälls dosen, har nu tagit dosen på morgonen som vanligt igen, är på 4de dagen av 6.
  Är det några problem av att ha glömt en dos?

  Tacksam för svar,
  Mvh
  Monika
  Monika
 • Hej Monika!
  Går inte att svara på helt säkert.
  Känner du dig bättre så är det ju tecken på att behandlingen ger effekt.
  Risken ökar ju att infektionen inte läker ut, men förhoppningsvis gör den det.
  Skulle det vara så att du inte mår bättre/blivit frisk när behandlingstiden är klar kontaktar du sjukvården.

  MVH

  Conny Farmaceut

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.