Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur räknas receptintervall?

Om jag har 2 burkar medicin som jag får ta ut samtidigt, men jag tar ut bara en för att de måste beställa en till, eller för att jag för tillfället bara har råd med en, hur räknas intervallet? Om det står 2 månader intervall på receptet, räknas det då från jag köper första burken? Eller räknas det efter jag tar ut det som är "rest"? Jag tog ut en burk idag. Om jag tar ut den burk som är "rest" om en månad, får jag göra nästa uttag på receptet om 2 månader från idag eller 3 månader från idag? Jag har två uttag på detta recept och använt "ett halvt" idag.

Kommentarer

 • Hej Mia,

  Tack för din fråga.

  Står det på receptet som har ett intervall att du får hämta ut två burkar vid samma tillfälle, men du bara hämtar ut en vid det tillfället har du rätt att hämta ut även den andra burken utan att hänsyn tas till intervallet på receptet.

  Intervallet räknas från det datum du hämtar ut den första burken.

  Faktagranskad 2018-03-26

  Med vänlig hälsning

  Maria Kundservice
 • om man får hämta tidigast 19 i månaden och det är på en söndag går de att hämta på lördagen då ?
  Britt Stjernqvist
 • Hej Britt,

  expeditionsintervall ska följas till punkt och pricka.

  Om det finns behov av att göra avsteg, till exempel på grund av apotekets öppettider, måste det expedierande apoteket göra en bedömning från fall till fall och samråd bör ske med förskrivaren.

  Faktagranskad 2018-03-26

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • Hejsan!
  Min läkare skrev recept på smärtstillande åt mig den 4/9-2017.
  jag är ordinerad 4 om dagen och får ta ut 30 stycken i veckan och det är 7 dagars intervaller på dom.
  Jag tog ej ut samma dag jag fick receptet utan hämtad eut 3 förpackningar och sedan 2 förpackningar.
  När jag skulle hämta ut den sista förpackningen fick jag inte hämta ut den då Apoteket sa att det Ej gått 7 dagar sen senaste uttaget.
  men jag har ju ej hämtat ut "den veckans" hela ordinerade dos, och på receptinformationen står det att det är 7 dagars intervall men då jag ej hämtat ut alla så står det att jag får hämta ut inom förmånen nu den 12/9 och jag trodde då att det gällde den sista förpackningen av den doseringen.
  men jag får ej hämta ut den utan ska vänta tills den 14/9 vilket gör att jag imorgon -13/9 -får lov att gå utan mina smärtstillande hela dagen tills det blir den 14 september.
  Får Apotekspersonalen göra så?
  Även om det står intervall uttag så måste jag ju få ut "den veckans" ordinerade dosering.
  Jag var med om samma sak på kronans Apotek men där läste hon mer efter jag sagt till och såg då att jag inte hämtat ut fulla veckans ordinering så då fick jag ut fast det var intervall .
  Hade jag vetat att det skulle bli sådana här problem hade jag hämtat ut alla 6  förpackningar den 4/9 och 7 dagar senare hämtat ut 6 förpackningar till som är ordinerat.
  vad ska jag göra?
  Ingela Lindström
 • Hej!

  Vid delexpedition utgår man alltid från det datum då den första delexpeditionen gjordes. Resterande del av uttaget får göras även om det inte gått rätt antal dagar i förhållande till antalet utlämnade tabletter. Nästa "hela" expedition får däremot inte expedieras förrän den tid som läkaren satt som expeditionsintervall passerat.

  Har du inte fått fullt uttag kan du alltså hämta men det kan stå fel i datorn.
  Om du tror det blivit fel så be personalen titta efter igen.

  Faktagranskad 2018-03-26

  Med vänlig hälsning
  Mattias Kundservice
 • Tack för Ditt svar!
  Apoteket Hjärtat på Takpannegatan i Gränby Uppsala säger Nej och jag bor utanför Uppsala och orkar Ej åka in till Uppsala igen.
  Apotek Kronan här där jag bor utanför Uppsala säger samma sak.
  Måste jag skriva ut denna sida samt gå in under Mina Recept och dra ut den sidan också där det under mina smärtstillande står att det är 7 dagars intervall men när man tittar under receptinformation ser att det står " Nästa uttag inom förmån 170912" och skriva ut det också och ta med?
  Apotek hjärtat säger att det spelar ingen roll om  det står att jag får hämta ut inom förmån den 170912-alltså idag-när det är 7 dagars intervall på medicinen.
  Ingela Lindström
 • Hej!
  jag har pratat med Apoteket nu och trots att det står " nästa uttag inom förmån 170912" så får jag ej hämta ut då dom går efter senaste expeditionsintervall och det blir 170914 vilket innebär 1 dygn utan smärtstillande.
  Nästa gång jag får ett recept utskrivet ska jag hämta ut alltihopa samma dag jag får det utskrivet så det inte blir så här igen.
  jag tycker detta är så konstigt men får göra som jag skrev ovan.
  p.s när jag läste på Eran sida om expeditionsintervall så ska man få hämta ut ny medicin när man har en viss del kvar fast det är expeditionsintervall.
  tror det stod 2/3 delar kvar av medicinen.
  Med vänlig Hälsning
  Ingela Lindström
  Ingela Lindström
 • Hej igen!

  "Nästa uttag inom förmånen" och intervall är två olika saker.
  Intervall är något läkaren sätter om det MÅSTE gå en viss tid mellan uttagen.
  Vid intervall gäller inte 2/3 delar.
  Om personalen på apoteken du nämner har kontrollerat dina recept och kommit fram till att de inte kan göra en expedition så har du fått fullt uttag redan.

  Faktagranskad 2018-03-26

  Med vänlig hälsning

  Mattias Kundservice
 • Får man hämta ut medicin en dag tidigare än ”inom förmånen tidigast” och ändå slipp betala om man har högkostnadskort,? Jag betalar aldrig har fullt fritt på högkostnadskortet...
  Mika
 • Hej Mika,

  nej, de datum som är angivna är de som gäller.

  Om det är angivet att du får hämta ut ett läkemedel inom förmånen den 27 mars, men du vill hämta ut det den 26 mars får du betala fullt pris oavsett vilken rabattnivå du befinner dig i.

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • Hur räknas receptintervall på 28 dagar respektivt 4 veckor? Skillnad?

  Margaret Jonsson
 • Hej Margaret

  Det är ingen skillnad när du utgår från 28 dagar respektive 4 veckor. Skulle du göra ett uttag idag (2018-05-24) så går nästa uttag att göra 2018-06-21 i båda fallen.

  Vänligen

  Andreas Kundservice
 • Hej hej jag har 16 dagars intervall.
  Jag fick medicin den 17/5. 1.5 tablett om dagen. Det e 25 tabletter.
  Får jag hämta idag då? Eller i Morgon? Jag blir ju utan medicin i morgon om jag inte får idag?
  Linn Eriksson
 • Hej,

  Då du hämtade ut 17 Maj och har 16 dagars intervall på receptet så kan du tidigast hämta ut 2018-06-02.

  Med vänlig hälsning
  Jimmy Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.