Till senaste kommentaren

Apoteket Laktosintolerans självtest, hur fungerar det?

Hej!

Enligt förpackningen på apotekets självtest gällande laktosintolerans så ska testet avgöra om man har primär laktatbrist.  Vid positiv svar ska jag undvika eller minska intag av mjölkprodukter. Det står också att problemen kan bero på andra orsaker än primär laktosintolerans.

Men vad innebär det om testet visar negativt? Kan det finnas andra genetiska variationer som testet inte visar resultat för som kan ligga till grund för en eventuell laktosintolerans?

Tack på förhand!

Kommentarer

 • Hej Zozo,

  Apoteket Laktosintolerans är ett DNA-test som visar om man har en genetisk variant som kan ge laktosintolerans hos personer med nordeuropeiskt/nordamerikanskt ursprung. Primär laktosintolerans är den vanligaste formen och beror på en genetisk variation. Förmågan att bilda laktas kan inte återfås, men en viss förmåga kan finnas kvar vilket gör att små mängder laktos fortfarande kan brytas ner.

  Vid negativt testresultat har du inte det genetiska anlaget för att få laktosintolerans. Om du har långvariga magbesvär bör du uppsöka vården för att utreda orsaken.

  Faktagranskad 2019-09-13

  Vänligen

  Maria Kundservice
 • Hej!

  Angående själv-laktosintoleranstestet; måste man dricka mjölk för att det ska visa om man är laktosintolerant eller inte? Eller behöver man inte inta någon laktos för att den ändå kommer ge rätt svar?
  DN
 • Hej

  Nej. Som min kollega svarat är testet är ett DNA-test som visar om man har en genetisk variant som kan ge laktosintolerans hos personer med nordeuropeiskt/nordamerikanskt ursprung. Du behöver därför inte dricka mjölk för att det ska visas om du är laktosintolerant eller inte.

  Faktagranskad 2019-09-13

  Vänligen
  Andreas Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.