Hur trappas Sertralin ner?

Hej!
Jag försöker långsamt trappa ner mitt intag av Sertralin. Jag är nu nere på en halv tablett (dvs 25 mg). Jag skulle vilja minska dosen ytterligare. Finns det Sertralin i ännu mindre doser, alltså 10 mg eller 5 mg kanske? Eller finns det kanske en 50 mg tablett med fler skäror, eller kan Apoteket hjälpa mig att skära min 50 mg tablett i mindre delar? Tack på förhand!/ Anna

Kommentarer


 • Hej Anna!

  Tack för Din fråga.

  Nej Sertralin 50 mg är lägsta dos som finns i sortimentet.
  Har kollat samtliga tillverkare men ingen har så kallad skåra med kryss (krysskåra). Någon delning av tabletter på apotek förekommer inte.
  Vid ytterligare nedtrappning brukar ju läkare då rekommendera utspridning i tid t.ex en halv tablett varannan dag.

  Med en genomsnittlig halveringstid på 26 timmar är ju sertralin en sådan medicinsk substans som lämpar sig för ett sådant tillvägagångssätt.

  Faktagranskad 2019-09-13

  MVH
  Conny Farmaceut
 • Hej har ätit 150 mg sertralin för depression och ångest (GAD) i 19 år och nu vill jag prova att trappa ner. Har försökt ett par ggr tidigare men inget bra resultat (gick ner till 100 mg varje dag) vet dock inte om det var utsättningssymptom eller om depressionen var tillbaka. Nu vill jag prova en gång till. Bör nämna att jag har hypothyreos sen 19 år tillbaka och stått på 150 ug levaxin, jag har varit väldigt svårinställd men sen ett år tillbaka fick jag äntligen prova liothyroin, och nu står jag på 40 ug. Sen jag började med lion har jag börjat må mycket bättre.
  Nu till min fråga: enligt min läkare kan jag gå ner till 100 mg varje dag, är det för snabb sänkning? Han menar på att när man står på en sån hög dos så ska det inte vara något problem.
  Nina
 • Hej Nina!
  Tack för din fråga.
  Din läkare har svarat på ett korrekt sätt.
  I våra material finns inga klara och tydliga scheman för hur man trappar ner, utan där brukar vi hänvisa just till läkare.
  En sänkning i ett steg till 2/3-dels dos känns rimlig.
  Stora individuella skillnader finns vilket gör att man aldrig kan lämna några garantier, dock känns din läkares råd helt okej.
  Skulle det mot förmodan inte funka så får man ju i så fall i samråd med sin läkare ta om och lägga upp en ny plan.

  Ha det så gott o Lycka till!

  MVH
  Conny Farmaceut
 • Det finns 25 mg sertralin som jag fått utskrivet.
  Erika Resare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.