Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Är det ångerrätt på läkemedel?

Min man hämtade ut medicin för mig och köpte fel. Han hade frågat om man kan byta om det blir fel. Nej säger apoteket för det står namnetikett på. Jag lyckades få bort etiketten jätte fint. Förpackningen var obruten. Mannen åker för att byta och fick nej igen, nu var orsaken patiensäkerhet.
Jag fick betala för ngt jag inte kan använda. Min fråga är: är detta ok?

Pirjo Haataja Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Pirjo,

  Apoteket återköper inte receptförskrivna läkemedel/livsmedel eller andra förskrivna varor.

  Apoteket får att kvalitetsmässiga skäl inte återköpa ett läkemedel och sälja det vidare till en annan kund. Vi måste kunna garantera förvaringen och säkerställa kvaliteten på produkten och det kan vi inte när ett läkemedel lämnat apoteket.

  När ett läkemedel lämnas tillbaka till apoteket måste vi skicka det vidare för destruktion.

  Faktagranskad 2018-10-29

  Med vänlig hälsning

  Maria Kundservice
 • Hej,
  Jag har köpt receptbelagda läkemedel för tusentals kronor, men har fått biverkningar och blivit tvungen att sluta ta dom. Det rör sig som sagt om stora summor här så, finns det något sätt att få tillbaka pengarna ?
  Mvh
  Patrik
 • Hej Patrik,

  Läkemedelsförsäkringen är en försäkring för alla som skadas av läkemedel. Försäkringen har skapats genom en frivillig överenskommelse mellan läkemedelsföretag. Den gör det möjligt för drabbade att få ekonomisk ersättning för läkemedelsskador oavsett vem som anses ha vållat skadan.  

  Försäkringen täcker de läkemedel som;
  -du har köpt genom ett apotek i Sverige som är godkänt av Läkemedelsverket
  -du har fått i svensk sjukvård
  -du har fått genom deltagande i kliniska prövningar

  Försäkringen gäller inte;
  -läkemedel som köpts på Internet annat än via ett apotek som
  Läkemedelsverket har godkänt
  -naturläkemedel eller homeopatiska läkemedel
  -receptbelagda läkemedel som inte förskrivits till dig

  Anmälningsblanketten för skadeanmälan kan laddas hem via Svenska Läkemedelsförsäkringen AB:s hemsida.    
  Det går även att få en blankett på sitt lokala apotek eller vårdinrättning.

  Faktagranskad 2018-10-29

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • Gäller det även munskölj dentan där förpackningen är obruten. Jag hade dentan mint på receptet men hon på apoteket har tydligen bytt ut den till till denna som inte är mint, och detta gjorde hon utan att fråga mig, jag upptäckte det när jag kom hem... Får hon göra så, byta ut till något annat utan att informera om att hon gör det.. Jag vill reklamera hur gör jag det? Det var på apoteket på bergsgatan Malmö.
  Anna
 • Hej Anna

  Nej. Görs ett byte av medicin så ska du informeras om det av personalen. Du reklamerar enklast genom att gå tillbaka till apoteket. Ta med förpackningen och kvittot på köpet. Har du inte kvittot kvar har de möjlighet att återskapa det 90 dagar efter avslutat köp.

  Faktagranskad 2018-10-29

  Vänligen
  Andreas Kundservice
 • Tack för det snabba svaret. Jag har varit och lämnat tillbaka det och det gick bra. Ha en trevlig helg 😀
  Anna
 • Retur av ett ej receptbelagt läkemedel - i detta fall med substansen  Omeprazol - köpt över disk hos er?
  Hans Ewerby
 • Hej Hans.

  Nej. Generellt är det ingen ångerrätt på läkemedel.

  Faktagranskad 2018-10-29

  Med vänlig hälsning
  Mattias Kundservice
 • Jag har en hel försluten kasse med medicin som jag inte ska använda pga ny diagnos. Kan inte ens den medicinen återanvändas?
  Mvh
  Lotta Elm
  Lotta Elm
 • Hej Lotta,

  Apoteket får att kvalitetsmässiga skäl inte återköpa ett läkemedel och sälja det vidare till en annan kund. Vi måste kunna garantera förvaringen och säkerställa kvaliteten på produkten och det kan vi inte när ett läkemedel lämnat apoteket.

  När ett läkemedel lämnas tillbaka till apoteket måste vi skicka det vidare för destruktion.

  Faktagranskad 2018-10-29

  Vänligen

  Maria Kundservice
 • Hej! Har av tidigare inlägg sett att Apoteket inte gör återköp av medicin som lämnat apoteket. Man beställde receptbelagd nässpray, som nu tagit en vecka att få. Jag behöver inte längre ta den säger läkaren. Den är dock betald, kan jag häva mitt köp, då det bara är Apoteket som haft varan?

  Vänligen
  Andreas
 • Hej Andreas,

  det är inte ångerrätt på läkemedel.

  Om du vill häva köpet på grund av att vi inte har kunnat hålla utlovad leveranstid är du välkommen att kontakta oss via telefon 0771-450 450 eller via e-post kundservice@apoteket.se.

  Om du skickar e-post, tänk på att bifoga ordernummer.

  Faktagranskad 2018-10-29

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • Hej! Jag hämtade idag ut ett preparat på Apoteket som jag inte kommer kunna använda pga planerad graviditet. Jag sa till om den planerade graviditeten hos läkaren, som sa att det skulle vara ok eftersom det är en kräm. Jag skulle bara läsa igenom bipacksedeln. På Apoteket sa de inte till om att medicinen skulle användas i kombination med p-piller. De frågade bara om jag behövde ta ut p-piller på receptet och frågade om jag ville ha en lista på mina recept. Inget man kopplar till det recept man ska ha ut. Nu visar det sig att jag måste ta p-piller i 4 månader för en tre-månadersbehandling, vilket jag inte hade vetat om jag inte läst mig till det själv. Förpackningen är obruten, kan jag lämna tillbaka medicinen? Inte kul att lägga ut nära 500kr för att både läkare och apotek missat att informera.
  Mollan
 • Hej Mollan,

  Jag kan inte garantera att du kan få pengar tillbaka av apoteket i detta fallet utan vill be dig besöka dem på nytt och informera dem om missen dels från deras sida, men även från läkaren.

  Faktagranskad 2018-10-29

  Vänligen
  Andreas Kundservice
 • Hej!
  Var på apoteket idag för att hämta ut Moxalole som jag fått på recept, fick istället Laximyl då personal sa den var likvärdig, men väl hemma ser ja ju att Laximyl innehåller sorbitol vilket inte moxalole gör. Sorbitol är väldigt energitätt vilket jag inte vill ha. Hur kan dem anses likvärdiga? Moxalole innehåller ju acesulfamkalium vilket är icke energigivande.
  Kan jag få byta denna?

  Marie
 • Hej Marie,

  vi kan inte garantera att du kan byta läkemedel på apoteket i detta fallet utan vill be dig besöka dem på nytt och informera dem om missen från deras sida.

  Faktagranskad 2018-10-29

  Vänligen

  Maria Kundservice
 • Hej! Hämtade medicin för ca 1000:- i förrgår och så ringer läkaren idag och säger att medicinen måste bytas till en annan sort. Har jag rätt till ersättning för den tidigare medicinen då det är läkaren som gjort fel?
  Anneli
 • Hej Anneli,

  den frågan måste du ställa till landstinget.

  Faktagranskad 2018-10-29

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • Kan jag lämna tillbaka Voltaren i obruten förpackning,köpte fel sort tyvärr.
  Doris Nyberg
 • Hej Doris

  Nej. Voltaren finns som både receptfritt och receptbelagt läkemedel och återköps inte.

  Faktagranskad 2018-10-29

  Vänligen
  Andreas Kundservice
 • Jag hämtade ut receptbelagda tabletter, men efter att ha läst om biverkningarna som är så pass vanliga som för 1 av 10 personer, så vågar jag helt enkelt inte börja ta dem. Det står till och med i bipacksedeln att läkaren bör kontrollera blodtrycket under den tid man tar medicinen, men det sade läkaren ingenting om, och inget återbesök inplanerat. Har jag någon möjlighet att ångra köpet? Det är ju inte mitt fel, jag har ju inte fått fullständig information.
  Anna
 • Hej Anna,

  nej, det är ingen ångerrätt på läkemedel.

  Faktagranskad 2018-10-29

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • Har läst igenom inlägg här, verkar som Apotek säger elmontör sig själv i vissa fall. Har Apotek eller läkare gjort fel, då kanske det är ok att återlämnar läkemedel, annars är det tvärstopp.
  Man har ingen chans att veta biverkningar innan man har läst bipackade informationen, man köper gris i säck!
  Läste nu biverkningar nu, erektions störningar, orgasm svårigheter, minskade sexlust. Sånt ville man inte har som nykär och nygift!
  Dede
 • Hej Dede,

  det är ingen ångerrätt på läkemedel.

  När det gäller eventuella biverkningar av ett läkemedel ska detta diskuteras med din läkare i samband med att läkemedlet ordineras, då kan du och läkaren diskutera nyttan med läkemedlet och sätta det i relation till risk att drabbas av  biverkningar.

  Även om det i bipacksedeln är angivet ett antal biverkningar är det inte alls säkert att du drabbas av dem och nyttan med läkemedlet överväger risken.

  Faktagranskad 2018-10-29

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • hämtade ut receptbelagd medicin idag och apoteks personal byte ut mitt atorvastatin krka till atorvastain teva utan att informera + att det prismässigt inte är någon skillnad.kan jag få byta teva till krka,med tanke att apoteks personal enligt mig gjorde fel genom att inte informera om bytet
  stefan
 • Hej Stefan

  Görs ett byte av medicin så ska du informeras om det av personalen. Du reklamerar enklast genom att gå tillbaka till apoteket och informera dem om missen. Ta med förpackningen och kvittot på köpet.

  Vänligen
  Marie
 • Är det logiskt att patienten - den som kan minst om sjukdomar och läkemedel - ska stå kostnaden när läkarna ändrar förskrivning?
  Jag har gått på Fragminsprutor och hämtade just ut en kartong för ca 1400 kr (fortfarande obruten). Så ändrar läkarna min medicinering och sätter mig på Eliquis (1700 kr för en förpackning!).

  Känns trist att sitta med läkemedel för 1400 kr utan varken nytta eller nöje....

  Kanske kan man skänka sprutorna till någon som behöver rena sprutor så kommer dom till lite nytta.
  Johan Grape
 • Hej Johan,

  Apoteket AB återköper inte receptförskrivna läkemedel/livsmedel eller andra förskrivna varor.

  Förskrivning på recept av ett läkemedel innebär en överenskommelse mellan läkaren/veterinären och patienten/djurägaren att läkemedlet är viktigt och lämpligt för patientens behandling.

  Om det visar sig vara fel är det inte rimligt att Apoteket står för den kostnaden utan det får kunden ta upp med förskrivaren/landstinget.

  Vänligen
  Maria Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.