Utbytt läkemedel är inte samma

Hej. Jättebra att man får byta ut det läkemdel som läkare förskrivit på recept till något billigare. Dock är det oerhört allvarligt att apotekspersonalen med bestämdhet alltid hävdar att det förskrivna är exakt samma som det man kan byta till. Det stämmer inte! Må hända att de verkningsbara läkemedelssubstanserna är desamma i olika "märken"/ tillverkares MEN för en allergiker eller för någon som är överkänslig mot olika ämnen kan det få katastrofala följder att byta ut viss medicin. Jag själv fick vid ett uttag av recept plötsligt medicinen utbytt mot en billigare. Helt ok tyckte plånboken, men inte min mage. Hade haft en viss medicin en period och skulle göra uttag 2 av 4. Fick jätteproblem med min mage, uppsvullen, kramper etc. Då visar det sig vid min egen närmare granskning att höljet på varje tablett innehöll laktos. Är egentligen inte laktosintollerant. Bytade själv tillbaka till den sort jag fått från början som hade funkat utmärkt (men som då var något dyrare) och efter några dagar var allt normalt igen. En nära anhörig till mig råkade ut för allvarliga förgiftningssyndrom och innan vi kom på att det kunde vara medicinen som orsakade detta led hon oerhört. Tack vare att vi själva kunde dra de slutsatser att det måste vara den "nya sorten" av medicinen slapp hon bli inlagd på sjukhus. Medicinen bytades tillbaka till den gamla sorten/ märket/ tillverkaren och efter några dagar mådde hon bra igen. Tydligen var det något konserveringsmedel i den för tillfället billigare sorten som orsakade detta tillstånd. Detta medel fanns inte i "originalmedicinen". Det er sig som att hjälpämnen, drageringar och annat kan ställa till en hel del trots att olika sorter skall vara "exakt samma". Jag skulle alltså vilja uppmana till att bättre och tydligare information kring detta ges av apotekspersonalen. Det kan hjälpa många att slippa onödigt lidande! Tack.
Jessika Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Jessika!
  Tack för din fråga!
  Egentligen har du ju redan svarat i din frågeställning.
  Apoteken (oavsett ägare) är skyldiga (Enligt lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m.) att upplysa om möjligheten till så kallat generiskt byte av ekonomiska skäl,
  När detta byte föreslås har Läkemedelsverket granskat läkemedlen på följande grunder (saxat från deras egen hemsida)

  "För att läkemedel ska vara utbytbara, likvärdiga, ska de:
  • vara godkända läkemedel 
  • innehålla samma verksamma ämne/n
  • i samma mängd
  • ha samma beredningsform
  • i övrigt ha bedömts som likvärdiga av Läkemedelsverket.
  Bedömningen omfattar sammanvägd effekt och säkerhet, hanterbarhet och produktinformation."

  En punkt som då kan brista är eventuella allergier som har kopplingar till hjälpämnen till exempel i en tablett, klisterämne på ett plåster och så vidare.
  Vid frågor kring detta ska givetvis apotekspersonalen stå till tjänst.

  Än viktigare är att uppgiften finns i sjukvårdens journaler, så att man redan vid utfärdandet av recept tar hänsyn till detta.

  Ett litet tillägg bara, överkänslighet slår i alla riktningar, billigare kopior kan ibland i det avseendet vara bättre än original, och skillnad finns ofta mellan olika tillverkare av kopior.

  MVH

  Conny Farmaceut
 • Har råkat ut förliknand många gånger, jag förstår inte varför hjälpämenerna inte måste nämnas vid de aktiva ämnen, och alla oss med allergier borde kunna få de "dyrare" alternativ gratis eftersom vi ju inte tål visa ämnen man borde kunna få någon form av allegi intyg kopplat till sit tpersonnummer (om man önskar det) där allergierna nämns drä skulle man även kunna lägga i alla läkemdel som man inte tål, av möjliga nandra orsaker .... att hjälpämnen står lång tner i information är ju helt sjukt, det är också absurd att ens läkare vid de flesta läkemdel ska kryssa för att det inte får bytas ut istället borde man kunna titta varför det inte får bytas ut ... det kassnek finns fler alternativ som det går att byta ut mot, men inte vissa andra. patietnern hälso- och sjukvården bör spara pengar på det (men trolgien inte apoteken), Håller med att det flesta apotekare inte ens tänker på att man inte kan tåla hjälpämnen ... och blir tröt på alla apotekare som verka tycka at låg lakos nog bör fungerar efter frågar många fler laktosfria läkemedel (gäran laktos, mjölk och glutenfri)
  Caroline
 • Hej Caroline!
  Tack för dina synpunkter.

  Hittar egentligen ingen fråga att besvara. Känner att du dock förväntar dig någon form av kommentarer.

  För det första det som vi kan påverka.
  Vid osäkerhet om ett visst ämne finns som tillsatsämne/hjälpämne i ett läkemedel eller inte så ska vi som arbetar i apoteksvärlden givetvis kunna hjälpa till med den informationen.

  Däremot att påverka hur texterna på förpackningen ser ut har vi ingen möjlighet till. Läkemedel och förpackningar säljs med det utseende som Läkemedelsverket godkänt.
  Samtliga innehållsämnen omnämns då ytterst sällan på förpackningen även om dessa ofta är fyllda med viktiga texter. I den bifogade bipacksedeln finns en sammanställning av alla innehållsämnen och den texten överenstämmer med den text som läkemedlet presenteras med i FASS.

  Att däremot föra någon typ av register över kunder i alla apotek som innehåller information av vad dessa kunden/patienter inte tål är en omöjlighet. Vi får ju i princip inte lagra någon information om kunder/patienter och detta har ju ytterligare stärkts av GDPR.

  Viktigt däremot är att sjukvården har denna information och den har man ju som patient möjlighet att påverka numer.

  Slutligen dyrast är långtifrån alltid bäst, det finns personer med allergier/överkänslighet som mår absolut bäst om de får en billig kopia av en viss tillverkare som har en särskild komposition av sin medicin.
  Apotek såväl som andra företag har bäst resultat ju större belopp de omsätter, men lagkrav och hänsyn om våra allmänna medel gör att vi erbjuder/skall erbjuda utbyte till kunden. Detta kan ju läkaren vid utfärdandet motsätta sig genom att skriva att den receptutfärdade medicinen inte får bytas ut.


  Dina synpunkter du sänt till oss förtjänar också att hamna i miljöer där möjligheten till påverkan är större, till exempel Läkemedelsverket och kanske inom politikens område.

  MVH
  Conny Farmaceut

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.