Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Utbytbart läkemedel är inte samma

Hej. Jättebra att man får byta ut det läkemdel som läkare förskrivit på recept till något billigare. Dock är det oerhört allvarligt att apotekspersonalen med bestämdhet alltid hävdar att det förskrivna är exakt samma som det man kan byta till. Det stämmer inte! Må hända att de verkningsbara läkemedelssubstanserna är desamma i olika "märken"/ tillverkares MEN för en allergiker eller för någon som är överkänslig mot olika ämnen kan det få katastrofala följder att byta ut viss medicin. Jag själv fick vid ett uttag av recept plötsligt medicinen utbytt mot en billigare. Helt ok tyckte plånboken, men inte min mage. Hade haft en viss medicin en period och skulle göra uttag 2 av 4. Fick jätteproblem med min mage, uppsvullen, kramper etc. Då visar det sig vid min egen närmare granskning att höljet på varje tablett innehöll laktos. Är egentligen inte laktosintollerant. Bytade själv tillbaka till den sort jag fått från början som hade funkat utmärkt (men som då var något dyrare) och efter några dagar var allt normalt igen. En nära anhörig till mig råkade ut för allvarliga förgiftningssyndrom och innan vi kom på att det kunde vara medicinen som orsakade detta led hon oerhört. Tack vare att vi själva kunde dra de slutsatser att det måste vara den "nya sorten" av medicinen slapp hon bli inlagd på sjukhus. Medicinen bytades tillbaka till den gamla sorten/ märket/ tillverkaren och efter några dagar mådde hon bra igen. Tydligen var det något konserveringsmedel i den för tillfället billigare sorten som orsakade detta tillstånd. Detta medel fanns inte i "originalmedicinen". Det er sig som att hjälpämnen, drageringar och annat kan ställa till en hel del trots att olika sorter skall vara "exakt samma". Jag skulle alltså vilja uppmana till att bättre och tydligare information kring detta ges av apotekspersonalen. Det kan hjälpa många att slippa onödigt lidande! Tack.

Kommentarer

 • Hej Jessika!
  Tack för din fråga!
  Egentligen har du ju redan svarat i din frågeställning.
  Apoteken (oavsett ägare) är skyldiga (Enligt lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m.) att upplysa om möjligheten till så kallat generiskt byte av ekonomiska skäl,
  När detta byte föreslås har Läkemedelsverket granskat läkemedlen på följande grunder (saxat från deras egen hemsida)

  "För att läkemedel ska vara utbytbara, likvärdiga, ska de:
  • vara godkända läkemedel 
  • innehålla samma verksamma ämne/n
  • i samma mängd
  • ha samma beredningsform
  • i övrigt ha bedömts som likvärdiga av Läkemedelsverket.
  Bedömningen omfattar sammanvägd effekt och säkerhet, hanterbarhet och produktinformation."

  En punkt som då kan brista är eventuella allergier som har kopplingar till hjälpämnen till exempel i en tablett, klisterämne på ett plåster och så vidare.
  Vid frågor kring detta ska givetvis apotekspersonalen stå till tjänst.

  Än viktigare är att uppgiften finns i sjukvårdens journaler, så att man redan vid utfärdandet av recept tar hänsyn till detta.

  Ett litet tillägg bara, överkänslighet slår i alla riktningar, billigare kopior kan ibland i det avseendet vara bättre än original, och skillnad finns ofta mellan olika tillverkare av kopior.

  Faktagranskad 2019-09-12

  MVH

  Conny Farmaceut

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.