Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kan jag göra ett uttag på mitt recept tidigare än uttag inom förmånen tillåter?

Hej. Jag ska åka utomlands om två veckor. Min medicin räcker inte tills vi kommer hem. Jag skulle behöva lösa ut den innan vi åker, men det står att den tidigast får lösas ut i slutet av april. Hur gör jag? Jag måste ju ha mina hjärtmediciner med mig.

Annika Lund Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Annika,

  För att du ska få dina läkemedel inom läkemedelsförmånen får ett uttag på receptet räcka i högst tre månader. Om du behöver läkemedel för tre månader, men din läkare har skrivit ut läkemedel för en kortare tid per uttag måste du ta kontakt med din läkare för att denne ska skriva ut ett nytt recept med en större mängd. Tidigare tolkades denna regel annorlunda, men sedan januari 2016 har denna regel skärpts.

  Du kan endast köpa ut läkemedel för mer än tre månader vid ett tillfälle om du betalar fullt pris för den mängd som överstiger tre månaders förbrukning.

  Du får göra ett nytt läkemedelsuttag inom läkemedelsförmånen först när det gått två tredjedelar av den tid som det förra uttaget räckte för, beräknat efter doseringen på receptet. Om du vill köpa läkemedel med tätare intervall betalar du hela kostnaden själv.

  Om dosering saknas på receptet eller är av typen vid behov, är detta något som får kollas vid varje enskilt fall. Vissa läkemedel har en maxdos och då är det lämpligt att räkna utefter denna.

  Faktagranskad 2018-10-25 

  Trevlig resa!

  Maria Kundservice
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.