Till senaste kommentaren

Varför byter ni ut läkemedel utan att fråga eller meddela?

Är det inte upp till mig att bestämma om jag vill ha det min läkare har förskrivit eller om det är OK att ni byter ut mot likvärdigt?
I de allra flesta fall har jag och min läkare komlat innehållsförteckningar eftersom jag till exempel inte tål tabletter med laktos som bindemedel, eller så har vi testat olika mediciner och just den hon har förskrivit är den vi antingen ska testa eller har kommit fram till att jag ska ha.
Måste min läkare skriva ”får ej utbytas” för att apotekspersonalen ska ha vänligheten att fråga mig först?
Nu senast fick jag Metfor in Orifarm istället för Metformin Actavis och även om det är utbytbart enligt Läkemedelsverket, blir jag förbannad när jag inte får frågan och inte ens INFORMATION om att läkemedlet byts ut.
Om det är dyrare, är det väl ändå upp till mig om jag vill betala mer.
Ska det vara på det här viset?
Veronica Eade Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Veronica,

  är det medicinska skäl som gör att du inte bör byta läkemedel rekommenderar vi att läkaren skriver nej till byte på receptet.

  Naturligtvis ska du ändå alltid få frågan om du vill byta eller inte.

  Faktagranskad 2019-09-12

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • Samma sak här. De byts vild av medicin. Inte ens någon har frågat om man vill byta. De va meningen att man ska fråga patienten om hen vill byta till billigare alternativ. Men icke. Man tror att man har fått den som doktor har skrivit. Är de någon bonussystem för apoteket de handlar om, att man säljer för vissa företag. Sen får man höra, vi har inte hemma den medicinen som dr. har skrivit . De är bara att beställa hem varan. Så brukar de funka för andra företag.
  Sirkka Liisa A
 • Hej Sirkka,

  det är en lag som ligger bakom att vi ska erbjuda kund det billigaste läkemedlet. Bakgrunden till detta är att varken du som kund eller landstinget ska behöva betala mer än nödvändigt för läkemedlet.

  Detta är läkare medvetna om och om det finns medicinska skäl att inte byta ut ett läkemedel ska detta markeras på receptet. Annars säger läkaren att det går bra att byta.

  Du kan läsa mer om utbytet här.

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • Jag vet att de finns en lag, men den ska tillämpas rätt. Kunden ska frågas om hen vill byta. Att komma upp till högkostnadsnivå dagens läge är omöjligt för många. Om man vill betala högre pris som ofta är inte mycket högre, så ska man får göra de. Ni måste bli bättre på apoteket att fråga först och inte bara byta. Ofta läkaren glömmer tala om de att man kan byta.  Landstinget bli inte fattigare för att patienten betalar själv högre pris. Vad jag vet.
  Sirkka Liisa A

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.