Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

När kommer Xerodent finnas tillgängligt igen?

Jag & många med mig saknar verkligen Xerodent som var en väldigt bra produkt...har den utgått helt...eller kommer den igen?!

Kommentarer

 • Hej!

  Tillverkaren av Xerodent har haft produktionsproblem under en längre tid vilket gjort att produkten tagit helt slut.
  Enligt de besked som finns just nu kan Xerodent finnas tillgängligt igen i februari 2019.

  Du hittar andra produkter mot muntorrhet här.

  Faktagranskad 2018-10-24

  Med vänlig hälsning
  Mattias Kundservice
 • Xerodent när kommer den att vara tillbaka Robin
  Robert
 • Xerodent när kommer den att vara tillbaka Robin de finns just nu inte nått allts slut och slut har dom hittat nåt farligt i dom tabletterna ?
  Robert
 • Hej Robert,

  detta besked har vi fått från tillverkaren:

  Vi beklagar de problem som har varit med Xerodent där vi nu inte kunnat leverera till apoteken på 12 månader.

  Detta beror på att vår producent av den aktiva ingrediensen äppelsyra upphörde med sin produktion och vi med ganska kort varsel blev tvungna att hitta en ny leverantör.

  Det problem som då uppenbarade sig var att vår producent var den enda som hade kunnat tillhandahålla en läkemedelsklassad äppelsyra.

  Att komma tillbaka på marknaden visade sig då vara mer komplicerat än vi först trott.

  Det arbete som nu har pågått är att sätta samman en så kallad variation som skall sändas in till Läkemedelsverket för godkännande av den nya äppelsyran.

  Detta är en omfattande dokumentation och har därför dragit ut på tiden. Inom kort kommer den att vara redo att sändas till Läkemedelsverket.

  Efter det kan det ta upp till 6 månader innan vi får den godkänd eller i värsta fall inte godkänd.

  Tyvärr så kan vi inte i dagsläget ge något definitivt besked om när Xerodent kommer att finnas tillgängligt igen men vår förhoppning är att vi ska kunna ha ett besked vid årsskiftet.


  Vänligen

  Maria Kundservice
 • Tack för info, jättesynd att det blivit så här med Xerodent, den var ju så bra..!
  Jenny
 • Fått xerodent utskrivet på recept av min läkare, men har inte kunnat hämta ut något då det varit restnoterat i snart ett år -men frågan är varför det inte går att få någon liknande produkt som ersättning istället och som ingår i högkostnadsskyddet?
  Ron
 • Hej Ron,

  det finns inget likvärdigt läkemedel godkänt i Sverige dessvärre.

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • Nu är det ju snare att den inte funnit på 2 år
  Britt-Marie Palmgren
 • Hej Britt-Marie

  Vi beklagar verkligen att den inte finns tillgänglig. Det ovanstående beskedet från tillverkaren är fortfarande det som gäller.

  Vänligen
  Andreas Kundservice
 • Xerodent sugtablett har fått ett högre pris  Xerodent sugtablett 28,6 mg/0,25 mg får ett högre pris från och med 1 oktober 2018. Läkemedlet används vid muntorrhet och förebyggande mot karies (hål i tänderna).  Företaget har ansökt om ett högre pris för Xerodent sugtablett. Företaget har motiverat behovet av ett högre pris bland annat med att företaget inte kunnat hitta en lämplig leverantör som kan garantera stabil tillgång av äppelsyra, som är en av ingredienserna i Xerodent, till nuvarande pris. Till följd av detta är Xerodent sugtablett 28,6 mg/0,25 mg restnoterade sedan i november 2017.

  TLV bedömer Xerodent sugtablett används för att behandla ett tillstånd som inte är bagatellartat och att det finns en grupp patienter som riskerar att stå utan alternativ behandling om dessa försvinner från den svenska marknaden.

  Mot denna bakgrund beviljas företagets ansökan om prishöjning för Xerodent sugtablett 28,6 mg/ 0,25 mg. De nya priserna gäller från 1 oktober 2018.
  Publicerad 12 september 2018

  - Ovanstående hittade jag på TLV hemsida. Förstår jag detta rätt (finns ett uförligt dokument på hemsidan) så lär det inte dröja så länge innan den finns på marknaden igen. Jag liksom många andra väntar på att få tillbaka xerodent.
  Lotte
 • Xerodent finns fortfarande inte tillgänglig och beräknas möjligen finnas tillgänglig igen i början av juli.

  Vi kommer publicera ny information här om eller när produkten åter finns tillgänglig.
  Maria Kundservice
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.