Till senaste kommentaren

Kan jag beställa mina läkemedel med leverans hem?

Jag skulle vilja kunna välja hemleverans av alla mediciner. Det erbjuder ju de flesta leverantörer numera. Varför inte apotek?

Peter Westberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Det är just det som är problemet, att inte allt kan levereras hem. Det borde väl gå att organisera på ett säkert sätt, tex. med posten eller annan speditör.
  Det är ofta svårt att ta sig till ett utlämningställe eller apotek, särskilt vintertid och om man är rörelsehindrad eller bara gammal och skröplig. Tillgängligheten på sådana ställen står inte heller alltid I fokus.
  I grunden är det väl närmast identitetskontrollen som är viktigast.

  Peter Westberg
 • Hej Peter,

  Det är ett önskemål från våra kunder att vi ska erbjuda fler leveransmöjligheter
  och det är något vi hela tiden undersöker hur vi kan göra på ett bra sätt.

  Förutom identitetskontroller, som behövs för t.ex. narkotiska läkemedel,
  så måste vissa produkter kylförvaras hela vägen fram till kund eller har
  andra krav på förvaring, som inte med säkerhet kan sägas finnas när man skickar ett brev.

  Faktagranskad 2019-08-28

  Med vänlig hälsning

  Karin Kundservice
 • Tack för ditt svar Karin.

  Om det är ett starkt önskemål från kunderna finns det förmodligen också ett starkt behov.
  Jag inser givetvis att allt inte kan levereras som brev och att det därför krävs ett leveransalternativ med bud. Inte heller postens utlämningsställe förefaller heltäckande när det gäller särskild förvaring och transport. Dessutom levererar posten inte vanliga paket med bud inom tätort. Däremot hemkörs oftast utlandsbeställningar av Posten!
  Ett konkret och vanligt exempel som också gäller för mig är insulin, som kräver kylförvaring. Enda sättet här är att fysiskt bege sig till ett apotek, eventuellt via personligt ombud. Besök på apotek kan vara besvärliga och oftast är det långa kö- och väntetider för receptutlämning. Ett synnerligen förlegat sätt.

  Jag anser det angeläget att problemet med hemleveranser löses, och det apotek som gör det skulle nog få en avsevärd konkurrensfördel. Kostnaden för hemleverans gör det självklart att samla sina inköp så mycket som möjligt till samma leverans.

  Utan att ha några särskilda synpunkter på val av speditör förefaller ändock Posten kunna vara en lämplig samarbetspartner. Utöver transport- och förvaringskrav saknar jag här som kund endast leveransavisering (SMS?). Jag noterar också att leveranstiden sällan är av avgörande betydelse, I vart fall för kroniska eller långvariga sjukdomar.

  Jag är naturligtvis villig att betala skälig ersättning för tjänsten.

  Jag föreslår att Apoteket arbetar för ett samarbetsavtal med Posten eller annan etablerad speditör för hemleveranser som uppfyller kraven.

  Alternativet är att arbeta för att möjlig hemleverans blir ett krav för att erhålla tillstånd.

  Peter Westberg
 • Hej Peter,

  Tack för ditt svar.
  Vi jobbar ständigt med att utveckla våra erbjudanden och uppskattar att du tagit dig tid att förmedla dina synpunkter.
  Hantering av kylvaror är en mycket känslig process som kräver noggrann hantering och skulle bli mycket kostsam vid hemleverans.
  Vi kommer att vidarebefordra dina synpunkter till ansvariga för våra transporttjänster.

  Faktagranskad 2019-08-28

  Med vänlig hälsning

  Karin Kundservice
 • Hej!
  Jag bor utanför Örnsköldsvik och beställer därför medicin via nätet. Det har fungerat så bra och jag har fått medicinen levererad till min postlåda.

  Men nu beställde jag "Lomudal 40 mg/ml, Ögondroppar endosbehållare 20 x 0,35 ml" och fick då ett sms-meddelande från PostNord: "Brevet från DA Falun kunde inte delas ut. Finns nu att hämta hos ICA Kvantum Örnsköldsvik..." Tog mig in till stan och hämtade medicinen och ser att den ligger i exakt samma förpackning som andra mediciner som jag fått levererade i min postlåda.

  Min fråga är: Varför kunde de inte leverera medicinen till min postlåda?

  Vitsen med att beställa medicin på nätet är ju att jag ska slippa åka till stan. Ska jag ändå åka dit och hämta den kan jag lika väl åka till Apoteket.

  Birgitta Edlund
 • Hej Birgitta,

  Tack för din fråga.

  Det är PostNord som gör bedömningen om leveransen ryms i brevlådan eller inte. Gör de bedömningen att den inte ryms får man hämta leveransen på PostNords serviceställe.

  Faktagranskad 2019-08-28

  Med vänlig hälsning

  Maria Kundservice
 • Jag säger ju att det är inte för stort för brevlådan eftersom jag fått samma kartong i brevlådan flera gånger. Men jag förstår att ni vill inte göra något åt saken.

  Birgitta Edlund
 • Hej Birgitta,

  Naturligtvis vill vi att våra brevleveranser ska komma fram, och det löftet vi ger våra kunder är att det antingen kommer till brevlådan eller till PostNords Serviceställe. 

  Vi använder oss av PostNords standardtjänster för brevleveranser och i dessa ingår alltså leveranslöfte till brevlåda eller serviceställe.

  Då det är en bedömningsfråga och inte en speciell måttangivelse som är kravet för leverans i brevlådan, vilket för övrigt skulle vara orimligt eftersom brevlådors mått skiljer sig åt, kan leverans i brevlådan skilja sig åt från gång till gång även om kartongen är lika stor.

  Som jag skrev tidigare, för att kunna reda ut varför brevet inte levererades i brevlådan denna gång, när det gjort det tidigare, vänligen kontakta PostNords lokala postkontor. De kan redogöra för hur deras bedömning går till.

  Faktagranskad 2019-08-28

  Med vänlig hälsning

  Maria Kundservice
 • Det är förskräckligt, närmast oerhört, att en leverantör (Apoteket) hänvisar till sin underleverantör (PostNord) med klagomål.
  Vi kunder har inget avtal med av Apoteket vald speditör, endast Apoteket och detta inklusive leverans.
  Det förefaller som om beslutet att leverera till brevlådan eller inte är upp till den aktuella brevbäraren själv. Visst går det att på förhand, vid beställningen, definiera gränser för brevlådeutdelning, vilket t.ex. internetbokhandeln tycks ha lyckats med.
  De allra flesta internetföretag erbjuder också olika prissatta leveransalternativ i samband med beställning, varav hemleverans oftast är ett. PostNord lämnar här en del att önska, men det finns ju fler.
  Det är min uppfattning att Apoteket skall erbjuda sina kunder de rimliga och sedvanliga leveransalternativ som efterfrågas, och framförallt hemleverans av alla produkter, inklusive narkotikaklassade.och kylda.
  Jag noterar tyvärr också den bristande lyhördhet som ofta återfinns hos fore detta statliga monopolföretag som bl. a. Apoteket och PostNord.

  För min del finner jag diskussionen numera ganska fruktlös och avser att begära att krav på hemleverans tas in i Läkemedelsverkets tillståndskrav för att bedriva apoteksverksamhet på internet, i samma omfattning som för fysiska apotek. Frågan behöver lyftas till en högre nivå.

  Som jag förstår har ett apotek på Gotland frivilligt löst detta problem, så varför inte resten av landet. Lite god vilja tack, och kanske också samarbete mellan apotekskedjorna.

  Peter Westberg
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.