Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Varför har ni Paraffinum Liquidum i era produkter?

Hej! Enligt er kvalitetskontroll tar ni bort alla produkter med tveksamt innehåll. Därav tänker jag att ni redan har koll på den biten när jag handlar, och att jag därför inte behöver kolla en extra gång. Jag köpte Decubal basic "lips & dry spots balm" som jag använder på min torra vinterhy och läppar. Främst i ansiktet. Men så blev jag lite intresserad av vad vissa av ingredienserna var för något. Till exempel Paraffinum Liquidum. När jag kollar upp detta så får jag reda på att ingrediensen kan täppa igen porerna och blockera hudens naturliga andning och utsöndring. Dessutom medverka till acne och stärka inflammatoriska symptom. Jag tycker inte att det låter så bra och undrar varför ni tar in sådant?

Johanna Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Johanna,

  Den form av mineralolja som används i kosmetiska och hygieniska produkter, paraffinum liquidum, är en noggrant renad produkt. Det går inte att jämföra med den mineralolja som kan finnas i produkter som används i industriella sammanhang.

  Paraffinum liquidum ingår i många produkter, såväl läkemedel som kosmetiska och hygieniska produkter, som används på huden. Erfarenheterna från denna användning visar att ämnet tolereras väl även av personer med känslig hud. Det är enligt tillgänglig litteratur inte belagt att paraffinum liquidum har komedogena effekter det vill säga täpper till porerna och orsakar akne. Däremot kan förorenad olja, framförallt innehållande vissa klorerade ämnen, orsaka svår akne.

  Paraffinum liquidum används i hudprodukter på grund av dess mjukgörande egenskaper på huden. Paraffinum liquidum torkar inte ut huden utan hjälper istället huden att bevara sin fuktighet och smidighet. Genom sin sammansättning har den också en bra hållbarhet, den härsknar inte vilket vegetabiliska oljor gör i varierande grad.

  Vänligen

  Maria Kundservice
 • http://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/laebepomader-kan-indeholde-problematiske-olier

  Enligt den här artikeln, baserad på en studie, så är mineraloljor i hudvårdsprodukter cancerframkallande och lagras i diverse organ.

  Kan ni fortfarande stå för att ni väljer att ha produkter med mineraloljor i ert sortiment?

  Jag var på Apoteket häromdagen och blev rekommenderad Canoderm för min torra och eksembenägna hud. I tron att produkten var bra och skulle hjälpa mig så köpte jag den utan en andra tanke, då den hade blivit rekommenderad till mig. Istället verkar det som att produkten minst sagt verkar skadlig då den innehåller mineralolja.

  Kan ni bevisa att dessa ämnen inte är skadliga? För annars förstår jag inte varför ni kan forsätta sälja dem om ni tar bort alla produkter med "tveksamt innehåll".
  Josefin
 • Hej Josefin!

  Tack för ditt inlägg.

  Ja, vi står för de produkter och innehållsämnen vi säljer på Apoteket.
  Alla kosmetiska produkter granskar vi själva i vår kvalitetskontroll.
  Canoderm är ett godkänt läkemedel och sådana granskar inte vi själva, utan det görs av Läkemedelsverket.

  Vi kommenterar inte enskilda studier utan utgår från fakta och rekommendationer från vetenskapliga oberoende expertkommittéer i EU och Nordamerika (SCCS och CIR).
  Dessa säger att mineralolja är säkert att använda i kosmetiska produkter.

  I slutändan är det naturligtvis upp till var och en att välja vilka produkter man köper, men vi står för att vi inte säljer produkter med tveksamt innehåll på Apoteket.

  Med vänlig hälsning
  Mattias Kundservice
 • Debatten om mineral oljor.. Som apotek behöver man inte ta in allt som är godkända av läkemedelsverket.
  Mycket som har varit godkänt har med fler studier några år senare dragits in och blivit underkänt. Det finns svenska studier gjorda på Karolinska där man sprutat in babyolja i råttor och två veckor senare utvecklar de ledinflammationer och artrit. Sedan har då expertkomitteer dragit slutsatsen att bebisar utsätts för så lite mineraloljor och är ju större varelser än råttor.. Men det är fortfarande inget bevis för att det inte skulle skada tex. en bebis som kanske dagligen utsätts för oljan och som ni kanske vet används paraffiner i andra produkter tex.  mediciner m.m som ges till barn och så lite avgaser på det och besprutad mat.. Ni kanske har hört talas om cocktail effekten som nämns i Stefan Jarls film underkastelsen.
  Jag förstår också att om ni skulle ta bort alla produkter med tex. mineralolja skulle det gapa lite tomt på hyllorna och pengar skulle inte strömma in i samma omfattning. På det säljer ni också produkter som innehåller microplast... det vet alla forskare att det heller inte är bra för varken människa eller miljö. Jag vet att ett apotek med lite mer kritisk inställning och som inte slaviskt lyssnade på läkemedelsverket i alla lägen skulle få flest kunder på sikt. Kanske också börja ta betalt för plastpåsar... inte samma pris som alla andra... 30kr för en plastpåse.. Jag lovar att folk skulle börja lägga ner sina varor i sin väska i stället och uppskatta det, några skulle säkert sucka men om vi lever i ett samhälle där en plastpåse är en rättighet... då kan vi någon börja fundera lite. Våga ta steget. Mitt inlägg hoppas jag ni inte upplever som stötande utan jag vill bara uppmuntra till nytt tänkande och jag vet att apotek är väldigt beroende av vad läkemedelsverket anser men jag hoppas mitt inlägg ändå kan vara intressant.  Bortsett från min kritik tycker jag däremot att personalen alltid är väldigt tillmötesgående.
  Ingrid
 • Hej Ingrid,

  tack för din synpunkt.

  Mineralolja är olja som har petroleumursprung och den vanligaste mineraloljan i kosmetiska produkter heter paraffinum liquidum. Mineralolja beskylls ofta för att täppa till porerna i huden. Det är inte sant. Den mineralolja som används i kosmetika är av hög kvalitet och ger produkten mjukgörande egenskaper utan några negativa hälso- eller miljöeffekter. Mineralolja används bland annat som referens vid allergitester då man vet att den normalt inte ger upphov till någon reaktion.

  Det är ju inte meningen att kosmetiska produkter ska intas.

  När det gäller mikroplaster har vi inte haft produkter som innehåller mikroplaster i sortimentet sedan 2014.

  När det gäller läkemedel måste vi för övrigt tillhandahålla de läkemedel som finns tillgängliga i Sverige enligt lag.

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • Enligt studier så ansamlas mineraloljan i kroppen vid applicering på huden, inte efter att ha intagit produkten. Anses det fortfarande inte som en risk?

  Nisse
 • Hej Nisse

  Det stämmer inte enligt vår kvatlitetsansvarige. Du kan på denna länk läsa hur kosmetiska produkter utvärderas:

  https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_s_006.pdf

  Med vänlig hälsning
  Andreas Kundservice
 • Hej. Jag måste MOT-gensvara på apotekets försvar av PARAFFINUM LIQUIDUM . Min första erfarenhet av detta var genom en billig kroppslotion  när jag efter insmörjning av fötter och underben, efter ca 20 min plötsligt fick molande värk i huden/underbenen. Snabbt försökte jag förstå varför och insåg att det måste bero på något nytt och läste då på kroppslotionen att paraffinum liquidum ingick. Sökte på nätet och fick veta att den också var mineralolja/ restprodukt. Jag kastade lotionen och blev mycket observant på produkter som i nehåller PARAFF. LIQUID.  Så märkte jag att en väninna ofta under dagen smörjde sina händer med en apotekets handkräm. Jag såg att den innehöll Paraff Liquid som är portäppande vilket BEVISADES AV ATT HON STÄNDIGT MÅSTE SMÖRJA, EFTERSOM HENNES EGEN HUD HADE SLUTAT ÅTERFETTA SEJ PÅ GRUND AV KRÄMENS PARAFFINUM LIQUIDUM. Kära, fina apotekspersonal, TRO INTE PÅ DEM SOM TILLVERKAR PRODUKTER FÖRRÄN DU HAR KOLLAT INGREDIENSERNA.
  RoseMarie Asraf Fredriksson
 • Hej RoseMarie

  Den form av mineralolja som används i kosmetiska och hygieniska produkter, paraffinum liquidum, är en noggrant renad produkt. Det går inte att jämföra med den mineralolja som kan finnas i produkter som används i industriella sammanhang.

  Din väninnas hudproblem kan bero på en mängd olika orsaker och beror sannolikt inte på en ingrediens i produkten.

  Vänligen
  Andreas Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.