Till senaste kommentaren

Vilka varor kan man lämna in till apoteket för destruktion?

om vi vill arkivera gammal medecin hur gör vi?

Dan Hansson

Kommentarer

 • Hej Dan

  Alla apotek, oavsett aktör (ej ombud eller detaljhandel) har skyldighet att ta emot allmänhetens överblivna läkemedel helst UTAN förpackning oavsett om de är receptfria, receptbelagda, inköpta utomlands eller djurläkemedel.
  Det går bra att hälla ihop burkar med tabletter och kapslar samt tömma ur kartonger med tablettkartor i påsen.
  Du behöver inte trycka ut tabletterna från tablettkartorna.

  Att sortera bort förpackningen är främst för att minska avfallsmängden så mycket som möjligt och därigenom minska miljöpåverkan, emballage kan återvinnas istället för att förbrännas.

  Gäller även krämer och salvor om de är läkemedel.

  Du som vill lämna in läkemedelsavfall ska helst använda speciella påsar för detta ändamål som finns att hämta på ditt lokala apotek.
  Det går även bra med egen påse förutsatt att den är genomskinlig.

  Flytande läkemedel tas emot men det är viktigt att det är förpackat på ett sätt så att läckage inte uppstår.

  Hormonplåster (innehåller östrogen) tas emot även om de är använda eftersom ca 66 - 98 % av den östrogena substansen finns kvar efter användning.

  Bedövningsplåster tas emot då det även efter användning innehåller aktiv substans.

  Hälsokostpreparat (kosttillskott) är inte läkemedel och dessa hanteras enligt föreskrifter i kommunen där man bor, det vill säga läggs i brännbara sopor eller liknande.

  Naturläkemedel ska tas emot av apoteket även om de köpts i annan handel.

  Sprutor med rester av läkemedel kvar lämnas in efter det att kanylen har brutits av och lagts i godkänd behållare.

  Inhalationshjälpmedel ex. turbuhaler lämnas in eftersom det visat sig att det finns läkemedel kvar trots att man passerat den röda markeringen.

  Överbliven dialysvätska kan hällas ut i avloppet - innehåller endast ofarliga salter och glukos. Dialystillbehör får man fråga sin läkare hur man ska förfara med.

  Teststickor samt blågel slängs i vanligt hushållsavfall.

  Digitala graviditets- och ägglossningstest samt elektroder sorteras som elektroniskt avfall.

  Livsmedel och sondmat slängs i vanligt hushållsavfall.

  Begagnade stomiprodukter slängs i hushållsavfall. Överblivna bör i första hand återlämnas till den stomiterapeut eller distriktsköterska som förskrivit produkten.

  Farligt avfall lämnas till kommunens återvinningscentral.

  Vänliga hälsningar
  Andreas Kundservice
  (Uppdaterad )
 • Lämnade just in en påse med gammal medicin. Det var cirka 25 olika paket med varierande produkter. Fick reda på att man får poäng på sitt medlemskonto.
  Jag fick 250 poäng.
  Varför? Hur beräknas detta?
  Har Ni mer info om detta...?
  Lars
 • Hej Lars,

  som medlem i Apotekets Kundklubb kan du som mest få 250 poäng per månad till ditt kundklubbskonto när du lämnar in läkemedel för destruktion. Oavsett hur mycket eller hur lite du lämnar in får du 250 poäng, högst en gång per månad.

  Vi använder denna miljöbonus för att sporra våra kunder att lämna in överblivna läkemedel till oss för att undvika att de hamnar i vanliga hushållssoporna utan tas om hand och destrueras på bästa möjliga sätt.

  Vänliga hälsningar
  Maria Kundservice
  (Uppdaterad )
 • Jag har ett tiotal mediciner, varav de flesta levereras i blister.  Jag trycker ut tabletterna men skall sedan källsortera blistren.  Vissa är helt i metallfolie och andra är  helt i plastfolie och därför lätta att sortera.  Sedan finns det de som huvudsakligen är i metallfolie med litet plast över själva tabletten.  Jag brukar lägga dem tillsammans med rena metallfolie blister; är det OK eller skall de läggas i allmänt avfall?  Jag har även blister med plast på ovansidan och metall på undersidan; går de i allmänt avfall?

  Carl-Axel
  Carl-Axel Staël von Holstein
 • Hej,

  blister sorteras efter vad den består mest av. Är det mest plast ska den sorteras som plastförpackning och är det mer metall som metallförpackning. Med mest avser vikt och även om det ser ut att vara hälften av varje är metallfolien väldigt tunn så plasten väger generellt mest.

  Blister sorteras därför i plaståtervinningen.

  Vänliga hälsningar
  Maria Kundservice
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.