Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kan jag hämta ut läkemedel utan recept om det är en nödsituation?

Jag är på tjänsteresa och glömt mina antidepressiva tabletter hemma. Enligt 1177 ska apoteket kunna lämna ut en tablett till mig medan jag väntar på att min läkare ska skriva ut ett nytt recept. Stämmer det?

Kommentarer

 • Hej Anna,

  Vi har receptföreskrifter där det regleras när läkemedel får lämnas ut till kund. Det finns inget stöd i dessa föreskrifter för att, i en nödsituation, kunna lämna ut receptbelagd medicin utan recept.

  Det du kan göra är att ta kontakt med Min Doktor, en webbaserad vårdcentral som kan hjälpa dig med ett nytt recept.

  Faktagranskad 2018-09-04

  Med vänlig hälsning

  Anna
 • Har missat receptet för utlandet för metformin och saknar medicin för 5 dagar och är i spanien hur gå tillväga?

  Per-olof.Nilsson
 • Hej.

  Rekommendationen är att ta kontakt med sjukvården i Spanien.

  Med vänlig hälsning
  Jimmy Kundservice
 • Hej. Har glömt min dosett hemma. Är på resa och kommer ej hem förrän om två dagar! Missade tabletterna igår också. Börjar må väldigt dåligt. Läkarna skulle ha uppdaterat mina recept i veckan som var men det har ej uppdaterats än som utlovat och jag mår oerhört dåligt av medicin rubbningarna nu. Vad ska jag göra? Måste ha akut mina depressiva mediciner iaf!
  Angelina
 • Hej Angelina

  Befinner du dig på resa utanför Sverige rekommenderar vi dig att ta kontakt med sjukvården i det landet du befinner dig i. Reser du inom Sverige är det din hälsocentral/läkare vi ber dig ta kontakt med så att de skickar in dina recept.

  Vänligen
  Andreas Kundservice
 • Hej jag har en diagnos som heter Aggresiv fibromatos som gör att jag besväras med ständig värk jag har inget recept längre på min värk medicin och jag börjar må mycket dåligt och är illamående !
  Hur ska jag få nytt recept det är akut!
  Sandra
 • Hej Sandra

  Apoteket skriver inte ut några recept utan det är hälsocentral/läkare som gör det.

  Däremot så har vi ett samarbete med Doktor24.se som är en webbaserad vårdcentral.
  När du är inloggad på apoteket.se och går in på dina recept så hittar du till höger information om Doktor24 och att förnya recept.

  Vänligen

  Marie Kundservice
 • Hej! Jag blev väldigt brydd häromdagen. Ett recept på Ritalin som kunnat uthämtas utan problem i månader vägrades helt plötsligt av en apotekare. Anledningen sades vara att det inte stod någon dosering på receptet, alltså hur många och hur ofta jag skulle ta tabletterna. Men det har ju fungerat på samma apotek utan problem tidigare. Jag vet, och doktorn vet, hur det skall tas. Dessutom står ju intervall på receptet, trettio dagar åt gången. Kan verkligen apoteket då vägra med hänvisning till läkarens "otydliga" recept? Fass är såvitt jag vet ingen lagbok?
  Erica
 • Hej Erica!
  Tack för din fråga.
  Farmaceuten den person du träffade på apoteket ska känna sig trygg i situationen att allting är korrekt det är hen som är ansvarig för expeditionen och kan ställas till ansvar om något är fel (inte doktorn)
  Förvånar mig att det gick att få iväg ett recept utan dosinformation.
  Kanske borde man försökt få tag i doktorn för ett muntligt förtydligande som sedan kunnat komplettera receptet.

  MVH
  Conny Farmaceut

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.