Hur kan jag se min tonårings recept?

Hej, då min dotter är över 13 så nekas jag ju att se hennes recept. Men då man går in på hennes sida står att jag har fullmakt?
Testade dock att göra ny fullmakt, men då hon inte är 18 kan hon inte göra det? Det blir ju ett moment 22..
Lisa Nilsson

Kommentarer

 • Hej,

  du kan ringa oss på telefon 0771 450 450 eller besöka ett apotek för att se hennes recept. Ni kan även begära ett BankID som hon kan använda för att se sina recept.

  Från den 11 april 2019 fungerar apotekens e-tjänster och e-handel för vårdnadshavare på ett annorlunda sätt jämfört med tidigare. Det innebär att vårdnadshavare till tonåringar i åldern 13–17 år inte längre automatiskt kan kunna titta på och beställa sin tonårings läkemedel via apotekens e-handel (så kallad direktåtkomst).

  Syftet med förändringen är att följa offentlighets- och sekretesslagen. För tonåringar innebär förändringen ett ökat skydd för den personliga integriteten. Dessutom läggs åldersgränsen för åtkomst till receptinformation via apotekens tjänster närmare de som gäller i hälso- och sjukvården.

  Förändringen som införts gäller alltså endast när du som vårdnadshavare eller fullmaktstagare för 13-17 åring loggar in i ett apoteks e-handel för att ta del av din tonårings recept. Precis som på ett fysiskt apotek ska en farmaceut göra en bedömning i varje enskilt fall om vilken läkemedelsinformation som kan lämnas ut till vårdnadshavaren.


  Vänliga hälsningar
  Maria
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.