Till senaste kommentaren

Har jag som utlandssvensk rätt till den svenska läkemedelsförmånen?

Hej
Jag kommer att flytta till Filippinerna 10 mån per år. Resten Sverige. Betalar 20 procent i skatt som utlandssvensk. Får medicin från Karolinska.  Min fråga är att när jag kommer hem till Sverige gäller mitt högkostnads skydd eller inte ???  Samt får jag ut medicin från t.ex Karolinska  ???

Mvh
Ulf Hedlund Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Ulf,

  Lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner reglerar vilka personer som har rätt till läkemedelsförmån i Sverige. En grundförutsättning är att receptet är svenskt. Enligt denna lag har personer som är bosatta i Sverige rätt till läkemedelsförmån, vilket innebär att man skall vara folkbokförd här och därigenom har man även ett personnummer.

  Faktagranskad 2019-08-28

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • Gäller detta ävem om jag är åensionär och skriven i ett annat EU-land än Sverige?
  Staffan Sjoberg
 • Hej!

  Alla personer som är bosatta i Sverige har rätt till läkemedelsförmånerna. Även personer från EU/EES-länder och vissa andra länder får nyttja den svenska läkemedelsförmånen under vistelse i Sverige. Recepten måste dock vara utskrivna i Sverige.

  Faktagranskad 2019-08-28

  Vänligen
  Carina Kundservice
 • Hej,

  Om jag blir utsänd av mitt företag till USA under ett par års tid har jag rätt att hämta medecin under min resor tillbaka till sverige om jag har ett recept samt ett personnummer menar ni?
  Henrik
 • Hej,

  Ja. Vid särskilda skäl, t.ex. utlandsresa eller utlandsstudier, får apoteket göra undantag från 90-dagarsregeln och låta dig hämta läkemedel inom läkemedelsförmånen för en längre tid. Undantag kan dock inte göras om din läkare angivit ett särskilt expeditionsintervall på receptet.

  Inköpet ska göras i anslutning till resan. Personer som av särskilda skäl behöver göra flera läkemedelsuttag påbörjar en ny högkostnadsperiod för de uttag som ligger utanför pågående period.

  Du ska kunna styrka att utlandsvistelsen är tillfällig och längst ett år, till exempel genom att visa upp biljett eller bokningsbekräftelse med både utrese- och hemkomstdatum eller kursintyg. Om du inte kan styrka att utlandsvistelsen är tillfällig hänvisas du till ditt landsting (ring till växeln hos ditt landsting) eftersom det är de som ytterst avgör om en person har rätt till läkemedelsförmån.

  Om utlandsvistelsen ska vara längre tid än ett år har du inte rätt att hämta ut mer läkemedel än normalt eftersom du så i normalfallet inte längre räknas som bosatt i Sverige. Förutsatt att 2/3 av tiden, som föregående uttag var avsett att tillgodose passerats, har du alltså endast rätt till ett uttag (om högst 90 dagars förbrukning) innan avresan.

  Vänligen
  Andreas Kundservice
 • Hur påverkar detta pensionärer som är svenska medborgare men bosatta utomlands?
  Staffan Sjoberg
 • Hej,

  Utlandssvenskar på besök i Sverige rätt till förmånen om de är bosatta inom EES-området eller Schweiz och ska då visa upp det europeiska sjukförsäkringskortet.

  Vänligen
  Andreas Kundservice
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.