Till senaste kommentaren

Har Apoteket korallvänligt solskydd?

Hej,

Jag hittar inte något korallvänligt solskydd hos er. Inget som marknadsförs som det i alla fall. Har ni något?
Pentti Heikkinen

Kommentarer

 • Hej Pentti,

  tack vare Apotekets Kvalitetskontroll är samtliga solskyddsprodukter i Apotekets sortiment korallvänliga.

  I steg fem i Apotekets kvalitetskontroll tittar vi på miljöeffekterna. Både våra egna och oberoende experter granskar produkten så att den belastar miljön i minsta möjliga omfattning. Ämnena ska vara lätt nedbrytbara och inte ansamlas i naturen. De ska inte heller vara giftiga för vattenlevande organismer.

  Korallrev är ett komplext och känsligt ekosystem som påverkas av föroreningar men framförallt av miljöfaktorer som klimatförändringar och exploatering. Två UV-filter vid namn Benzophenone-3 och Ethylhexyl methoxycinnamate har indikationer på att kunna påverka korallreven negativt. Framförallt Benzophenone-3 har uppmätts i höga halter längst kusten. Ön Palau har redan förbjudit Benzophenone-3 i solskyddsprodukter och delstaten Hawaii har inlett en process för att förbjudit användandet av solskydd innehållande båda dessa UV-filter.

  De solskydd Apoteket säljer innehåller inte dessa omdiskuterade UV-filter.

  Du kan alltså känna dig trygg med samtliga solskydd i Apotekets sortiment.


  Vänliga hälsningar
  Maria Kundservice
  (Uppdaterad )
 • Hej,

  Jag har hittat flera solskydd som innehåller bl.a octocrylene. Det är som jag förstått det en av de ingredienser som skadar korallreven. Även nanopartiklar skadar väl reven? Så hur är det egentligen; har ni enbart korallvänliga solskydd eller inte?

  Vänligen,
  Emma
 • Hej Emma,

  De sammalagda studier vi har tagit del av lyfter enbart två UV-filter (Oktylmetoxicinnamat & Oxybenzone) som uppmätts i höga halter i ytvatten och associerats med negativa effekter på korallrev. Octocrylene har diskuteras men är ännu inte på listan, vi avvaktar mer forskningsdata. Det finns ingen evidens på att UV-filter i nanostorlek är negativt för korallrev. Vill du som kund undvika Octocrylene så finns solskydd i sortimentet utan Octocrylene, exempelvis Apoteket solserie.

  Det man har sett vad gällande fysikaliska filter och effekt på korallrev gäller obehandlad titandioxid och zinkoxid (uncoated). Fysikaliska UV-filter i solskydd är behandad (coated).

  Vänliga hälsningar
  Maria Kundservice
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.