Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Pronaxen och Escitalopram kolliderar?

Har fått två recept idag, Pronaxen 250 mg och Escitalopram 10 mg. Enligt bipacksedeln ska man inte använda annan medicin som innehåller SSRI om man använder Pronaxen. Men det ingår ju i det andra läkemedlet Escitalopram? Har läkaren gjort fel eller är det OK att negligera denna varning? Har inte börjat äta ännu men blev ju lite fundersam när jag såg detta och avvaktar ert svar.
Anna B Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Anna!
  Tack för din fråga.
  Du har läst helt rätt, kombinationen av dessa mediciner varnar man lite för.
  Risken för blödningar i magslemhinnan är det man framförallt tänker på, denna risk kan ha stora individuella variationer.
  Läkaren kan mycket väl ha gjort denna bedömning i ditt fall, men säkrast är att kontakta vården och ställa frågan.
  Ibland gör man (från vårdens sida) bedömningen att också sätta in en medicin som begränsar mängden syra som pumpas ut i magsäcken vid denna kombination.

  MVH

  Conny Farmaceut
 • Tack för svaret. Om man tar Omeprazol kanske risken försvinner med blödningar? Jag har tidigare haft magsår både i magsäcken och i 12-fingertarmen och blev behandlad mot Helibactor-bakterien men lider även av divertikulit, som kan framkalla rektala blödningar ibland.. Kanske lika bra att att inte lösa ut Pronaxen.
  Anna B
 • Hej Anna!

  Ditt antagande om Omeprazol är korrekt, samtidiga användning av denna minskar risken avsevärt.
  Relaterat till den historik du ger är väl kärnfrågan om läkaren kände till detta?
  Om inte finns all anledning till försiktighet, framförallt fråga läkaren om rådet till behandling med Pronaxen fortfarande kvarstår.

  MVH
  Conny Farmaceut
 • Nej, det uppkom inga frågor om magsår och sånt och jag visste ju inget om medicinerna förrän jag läste bipackssedlarna och att apotekspersonalen varnade mig. Men jag struntar i att lösa ut Pronaxen, så har jag förmodligen minimerat den risken. Tack för svaren, nu har jag inga fler frågor.
  Anna B
 • Tack Anna!

  Ha det så gott och hoppas det blir bra nu.

  MVH
  Conny Farmaceut

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.