Till senaste kommentaren

Kan jag köpa läkemedel för mer än 3 månaders förbrukning om jag ska ut och resa?

Hej!
Jag ska åka utomlands i 10 månader och behöver ha med mig en viss medicin som räcker hela denna period. Hur går jag tillväga för att hämta ut så mycket läkemedel inom förmånen? Skriv gärna konkret vad min läkare behöver göra så att jag kan vidarebefodra detta till henne.

Linnea Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Linnea,

  Vid särskilda skäl, t.ex. utlandsresa eller utlandsstudier, får apoteket göra undantag från 90-dagarsregeln och låta dig hämta läkemedel inom läkemedelsförmånen för en längre tid. Undantag kan dock inte göras om din läkare angivit ett särskilt expeditionsintervall på receptet.

  Inköpet ska göras i anslutning till resan. Kunder som av särskilda skäl behöver göra flera läkemedelsuttag påbörjar en ny högkostnadsperiod för de uttag som ligger utanför pågående period.
  Observera att det inte är tillåtet för kunden att själv begära att en ny period ska påbörjas för att på så sätt få en fördelaktigare period.

  Du ska kunna styrka att utlandsvistelsen är tillfällig och längst ett år, till exempel genom att visa upp biljett eller bokningsbekräftelse med både utrese- och hemkomstdatum eller kursintyg. Om du inte kan styrka att utlandsvistelsen är tillfällig hänvisas du till ditt landsting (ring till växeln hos ditt landsting) eftersom det är de som ytterst avgör om en person har rätt till läkemedelsförmån.

  Födelsekontrollerande läkemedel (p-piller/p-sprutor) är generellt undantagna från 90-dagarsregeln.

  Trevlig resa!

  Faktagranskad 2019-08-28

  Vänligen

  Maria Kundservice
 • Kan jag göra förtida medicinuttag på webben inför längre utlandsvistelse?
  Hur gör jag i så fall då?
  Clas
 • Hej Clas,

  Jag rekommenderar dig att istället besöka ett apotek för expedition i detta fall.

  Du kan givetvis beställa även på apoteket.se om du är beredd att betala läkemedlen och få den utanför förmånen.

  Faktagranskad 2019-08-28

  Vänligen

  Maria Kundservice
 • Hej!
  Jag kan inte styrka min utlandsvistelse med till exempel flyg- eller tågbiljetter. Jag åker bil till mitt hus i Frankrike, som jag äger... Jag har hämtat ut mina mediciner "i förväg" då jag brukar vara utomlands i två-tre månader, men inte kunnat "använda" högkostnadsskyddet eftersom mitt apotek envisas med att jag ska uppvisa flygbiljett... Hur gör jag?
  Bosse Lindqwist
 • Hej Bosse,

  om du på något sätt kan verifiera din vistelse utomlands kan vi expediera läkemedel inom förmånen för längre period än 3 månader.

  Faktagranskad 2019-08-28

  Vänligen
  Maria Kundservice
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.