Till senaste kommentaren

Kan jag köpa läkemedel för mer än 3 månaders förbrukning om jag ska ut och resa?

Hej!
Jag ska åka utomlands i 10 månader och behöver ha med mig en viss medicin som räcker hela denna period. Hur går jag tillväga för att hämta ut så mycket läkemedel inom förmånen? Skriv gärna konkret vad min läkare behöver göra så att jag kan vidarebefodra detta till henne.

Linnea Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Linnea,

  Vid särskilda skäl, t.ex. utlandsresa eller utlandsstudier, får apoteket göra undantag från 90-dagarsregeln och låta dig hämta läkemedel inom läkemedelsförmånen för en längre tid. Undantag kan dock inte göras om din läkare angivit ett särskilt expeditionsintervall på receptet.

  Inköpet ska göras i anslutning till resan. Kunder som av särskilda skäl behöver göra flera läkemedelsuttag påbörjar en ny högkostnadsperiod för de uttag som ligger utanför pågående period.
  Observera att det inte är tillåtet för kunden att själv begära att en ny period ska påbörjas för att på så sätt få en fördelaktigare period.

  Du ska kunna styrka att utlandsvistelsen är tillfällig och längst ett år, till exempel genom att visa upp biljett eller bokningsbekräftelse med både utrese- och hemkomstdatum eller kursintyg. Om du inte kan styrka att utlandsvistelsen är tillfällig hänvisas du till ditt landsting (ring till växeln hos ditt landsting) eftersom det är de som ytterst avgör om en person har rätt till läkemedelsförmån.

  Födelsekontrollerande läkemedel (p-piller/p-sprutor) är generellt undantagna från 90-dagarsregeln.

  Trevlig resa!

  Maria Kundservice
 • Hej!
  Vad gäller för narkotikaklassade läkemedel såsom Ritalin?
  Joacim Österstam
 • Hej Joacim,
  tack för din fråga.

  Det är egentligen samma regler men det är vanligt med expeditionsintervall på särskilda recept och då behöver du kontakta din läkare.

  Vänliga hälsningar
  Mattias Kundservice
 • Hmm, är det verkligen det som gäller? För narkotikaklassade läkemedel är det väl andra regler?
  Joacim Österstam
 • Hej igen,

  det är samma regler kring uthämtning inom högkostnadsskyddet men det är som sagt vanligt att det är ett intervall satt på sådana recept och då kan inga undantag göras.
  Det gäller också att den totala mängden på receptet är tillräcklig.

  Vänliga hälsningar
  Mattias Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.