Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Är det ångerrätt på läkemedel?

Min man hämtade ut medicin för mig och köpte fel. Han hade frågat om man kan byta om det blir fel. Nej säger apoteket för det står namnetikett på. Jag lyckades få bort etiketten jätte fint. Förpackningen var obruten. Mannen åker för att byta och fick nej igen, nu var orsaken patiensäkerhet.
Jag fick betala för ngt jag inte kan använda. Min fråga är: är detta ok?

Pirjo Haataja Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Pirjo,

  Apoteket återköper inte receptförskrivna läkemedel/livsmedel eller andra förskrivna varor.

  Apoteket får att kvalitetsmässiga skäl inte återköpa ett läkemedel och sälja det vidare till en annan kund. Vi måste kunna garantera förvaringen och säkerställa kvaliteten på produkten och det kan vi inte när ett läkemedel lämnat apoteket.

  När ett läkemedel lämnas tillbaka till apoteket måste vi skicka det vidare för destruktion.

  Faktagranskad 2019-07-10

  Med vänlig hälsning

  Maria Kundservice
 • Hej,
  Jag har köpt receptbelagda läkemedel för tusentals kronor, men har fått biverkningar och blivit tvungen att sluta ta dom. Det rör sig som sagt om stora summor här så, finns det något sätt att få tillbaka pengarna ?
  Mvh
  Patrik
 • Hej Patrik,

  Läkemedelsförsäkringen är en försäkring för alla som skadas av läkemedel. Försäkringen har skapats genom en frivillig överenskommelse mellan läkemedelsföretag. Den gör det möjligt för drabbade att få ekonomisk ersättning för läkemedelsskador oavsett vem som anses ha vållat skadan.

  Försäkringen täcker de läkemedel som;
  -du har köpt genom ett apotek i Sverige som är godkänt av Läkemedelsverket
  -du har fått i svensk sjukvård
  -du har fått genom deltagande i kliniska prövningar

  Försäkringen gäller inte;
  -läkemedel som köpts på Internet annat än via ett apotek som
  Läkemedelsverket har godkänt
  -naturläkemedel eller homeopatiska läkemedel
  -receptbelagda läkemedel som inte förskrivits till dig

  Anmälningsblanketten för skadeanmälan kan laddas hem via Svenska Läkemedelsförsäkringen AB:s hemsida.
  Det går även att få en blankett på sitt lokala apotek eller vårdinrättning.

  Faktagranskad 2019-07-10 

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • Hej! Har av tidigare inlägg sett att Apoteket inte gör återköp av medicin som lämnat apoteket. Man beställde receptbelagd nässpray, som nu tagit en vecka att få. Jag behöver inte längre ta den säger läkaren. Den är dock betald, kan jag häva mitt köp, då det bara är Apoteket som haft varan?

  Vänligen
  Andreas
 • Hej Andreas,

  det är inte ångerrätt på läkemedel.

  Om du vill häva köpet på grund av att vi inte har kunnat hålla utlovad leveranstid är du välkommen att kontakta oss via telefon 0771-450 450 eller via e-post kundservice@apoteket.se.

  Om du skickar e-post, tänk på att bifoga ordernummer.

  Faktagranskad 2018-10-29

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • Hej!
  Var på apoteket idag för att hämta ut Moxalole som jag fått på recept, fick istället Laximyl då personal sa den var likvärdig, men väl hemma ser ja ju att Laximyl innehåller sorbitol vilket inte moxalole gör. Sorbitol är väldigt energitätt vilket jag inte vill ha. Hur kan dem anses likvärdiga? Moxalole innehåller ju acesulfamkalium vilket är icke energigivande.
  Kan jag få byta denna?

  Marie
 • Hej Marie,

  vi kan inte garantera att du kan byta läkemedel på apoteket i detta fallet utan vill be dig besöka dem på nytt och informera dem om missen från deras sida.

  Faktagranskad 2018-10-29

  Vänligen

  Maria Kundservice
 • Har läst igenom inlägg här, verkar som Apotek säger elmontör sig själv i vissa fall. Har Apotek eller läkare gjort fel, då kanske det är ok att återlämnar läkemedel, annars är det tvärstopp.
  Man har ingen chans att veta biverkningar innan man har läst bipackade informationen, man köper gris i säck!
  Läste nu biverkningar nu, erektions störningar, orgasm svårigheter, minskade sexlust. Sånt ville man inte har som nykär och nygift!
  Dede
 • Hej Dede,

  det är ingen ångerrätt på läkemedel.

  När det gäller eventuella biverkningar av ett läkemedel ska detta diskuteras med din läkare i samband med att läkemedlet ordineras, då kan du och läkaren diskutera nyttan med läkemedlet och sätta det i relation till risk att drabbas av  biverkningar.

  Även om det i bipacksedeln är angivet ett antal biverkningar är det inte alls säkert att du drabbas av dem och nyttan med läkemedlet överväger risken.

  Faktagranskad 2018-10-29

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • Men om inte varorna lämnat apoteket så borde det ju gå att ångra!?
  Stefan Svensson
 • Hej,

  Våra aktuella villkor går att läsa på denna sida här

  Vänligen

  Jimmy Kundservice
 • Hej!
  Jag fick i onsdags åka in med ambulans för bröstsmärta & plåtarna visade efter 7 timmar på akuten att det fanns ngt vagt i min vänstra lunga.
  På torsdagen får jag återkomma in för sikt-röngen & få visar det sig att det dom såg i lungan försvunnit med 2 klexane-sprutor som togs onsdagkväll & torsdagmorgon.
  Läkaren skickar med mig Eluquis som jag ordineras ta morgon/kväll i 3 månaders tid. Jag kommer hem & bryter en karta för 3 tabletter. Nu ikväll har jag tung andning & tar mig in till akuten efter ringt 1177.
  Så säger sjuksköterskan att min läkare som ordinerat min medicin pratat med sina kollegor & kommit fram till att jag inte ska ha min Eliquis alls.
  Hon ska ha ringt mig 2 gånger i dag i eftermiddag för att berätta att jag inte sa ha medicinen men jag har inte fått något samtal,
  utan ska fortsätta kontakta mig efter helgen & då är det 3 dagar för sent & jag ska ha tagit blodförtunnande medicinen i 3 dagar i onödan.
  Jag har betalat 1400kr för en 3-månadersförpackning som jag ordinerats & nu ska jag inte ens använda den. Kvittot har jag inte kvar.
  Finns det möjlighet att jag kan få tillbaka mina pengar för en felordinerad medicin?
  Ledsen, arg & besviken för jag är sjukpensionär & har inte så mycket pengar var månad.
  Magdalena Nordström
 • Hej!

  Apoteket AB återköper inte receptförskrivna läkemedel/livsmedel eller andra förskrivna varor.
  Förskrivning på recept av ett läkemedel innebär en överenskommelse mellan läkaren/veterinären och patienten/djurägaren att läkemedlet är viktigt och lämpligt för patientens behandling och att effekt och bieffekter är diskuterade.
  Om det visar sig vara fel är det inte rimligt att Apoteket står för den kostnaden utan det får kunden ta upp med förskrivaren/landstinget.

  Vänligen
  Carina Kundservice
 • Hej! Köpte Hydrocoll häromdagen. Kan man lämna tillbaka den? Är oanvänd.
  Anette
 • Hej Anette,

  De handelsvaror som Apoteket AB säljer kan återköpas.
  Du kan alltså lämna tillbaka en vara och få pengarna tillbaka. Undantaget är de handelsvaror som skrivs ut på recept eller livsmedelsanvisning.

  För att få ångra köp eller byta vara gäller 30 dagars återköp/bytesrätt, att varan är oanvänd och i förekommande fall plomberad samt att kvitto kan uppvisas. Återköpet/bytet kan göras på samtliga apotek som tillhör Apoteket AB.

  Vänligen
  Jimmy Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.