Vad tycker ni om phenoxyethanol?

Hej! Har köpt er hudcreme Face Night från ACO precis. Tycker att den är bra! Såg dock i innehållsförteckningen att den innehåller phenoxyethanol som jag förstår är ett konserveringsmedel. Jag har uppfattat att vissa i hudvårds-kretsar är tveksamma till detta ämne för att det skulle kunna vara farligt, ev cancerframkallande. Vad är er åsikt och hur resonerar ni? Mvh!
Anne

Kommentarer

 • Hej Anne,

  vi följer EU:s oberoende vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet, SCCS i våra bedömningar.

  SCCS anser att 2-fenoxietanol är säker för användning som konserveringsmedel med en maximal koncentration på 1,0%.

  De grundar sin bedömning i ett stort antal vetenskapliga studier och med konsumenternas bästa för ögonen.

  Vänliga hälsningar

  Maria
  (Uppdaterad )
 • Vill också tillägga att ämnet inte är förbjudet nånstans i världen. Japan har precis som EU bedömt det helt ofarligt under 1% koncentration.

  I de officiella dokumenten från Japans "Ministry of Health and Welfare" hittar du följande:
  Appendix 3 1. The ingredients restricted in all types of cosmetics
  Maximum amount (g) of ingredient per 100 g
  Phenoxyethanol 1.0%

  Källa: https://www.mhlw.go.jp/english/dl/cosmetics.pdf

  Phenoxyethanol har direkt felaktigt på ett fåtal sajter angetts som ett tveksamt ämne där det också felaktigt påstås att det skulle vara förbjudet i vissa länder (t.ex. Japan). Det är inte så idag och har aldrig varit det heller. Det har drivits medvetna eller bara oinformerade kampanjer på nätet mot flertalet ämnen med felaktigt fakta. Detta har sedan spridits utan källgranskning och blivit ett etablerad felaktig sanning. Bland annat är just phenoxyethanol drabbat.

  Tittar man på slutsatser från vetenskapliga studier så är det tvärt emot, phenoxyethanol är bland de mest ofarliga ämnena för att hämna bakteriebildning, både med hänsyn till person och natur. Det måste finnas med ett konserveringsämne i såna här typer av produkter för att de ska hålla mer än ett par dagar i öppnad förpackning, alternativet är att t.ex. en hudkräm måste slängas efter någon enstaka användning eller säljas i engångsförpackningar som genererar en stor mängd miljöförstörande förpackningar.

  Den kritik som där emot är befogad mot phenoxyethanol / fenoxietanol gäller för överkänsliga allergiker. Men då endast i höga koncentrationer som är långt över de lagliga gränserna. Det återfinns även vissa trovärdiga indicier på att det kan reta huden hos kraftigt överkänsliga personer redan kring maxvärdet 1%.

  Med detta i tankarna så bör de som lider av kraftiga allergiska reaktioner och dokumenterad kraftig överkänslighet undvika produkter som ligger nära maxvärdet. Hur mycket som återfinns i Face Night från ACO framgår inte mer än att det måste vara under ofarliga 1% för att få säljas.

  Tina - Utbildad kemist med 20års inom toxikologi & farmakologi
  Tina - Utbildad kemist
 • Exakt, under 1 % är acceptabel nivå. Men vad om koncentrationen överstiger 1 %? Då är det inte längre acceptabel nivå, vilket måste betyda att om du exponeras för en högre koncentration så är det hälsofarligt eller har någon form av negativ påverkan. För annars borde inte den gränsen behövts. Och om man adderar användandet att flera produkter under samma dag. Vad då?
  Micke
 • Hej

  Är man känslig mot ämnet bör man vara försiktig vid användandet av det eller undvika det helt om möjligt.

  Vetenskapliga studier visar att ämnet är säkert att använda vid en koncentration som är under 1 %.

  Vänliga hälsningar
  Andreas Kundservice
  (Uppdaterad )
 • Micke,

  många ämnen är farliga i högre doser. Även sådant som är bra eller till och med nödvändigt för kroppen som vi äter dagligen.
  Järn är en grundsten för kroppens celler och finns gott om i t.ex. Spenat, Tomater, Apelsin m.m. Men skulle koncentrationen vara ännu större så kan det istället orsaka cancer.
  Eller Betakaroten (A-vitamin) i morot som är super men i en större koncentration eller mängd så ökar det också risken för cancer.

  Gränsvärden för järn, betakaroten, phenoxyethanol och allt annat är på nivåer som med god marginal anses säkert, även vid användning av mycket och flera olika produkter. Men har man överkänslighet eller en extrem användning av enstaka ämnen/produkter så bör man ta eget ansvar utöver gränsvärden.
  Tina - Utbildad kemist
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.