Vad tycker ni om phenoxyethanol?

Hej! Har köpt er hudcreme Face Night från ACO precis. Tycker att den är bra! Såg dock i innehållsförteckningen att den innehåller phenoxyethanol som jag förstår är ett konserveringsmedel. Jag har uppfattat att vissa i hudvårds-kretsar är tveksamma till detta ämne för att det skulle kunna vara farligt, ev cancerframkallande. Vad är er åsikt och hur resonerar ni? Mvh!

Kommentarer

 • Hej Anne,

  vi följer EU:s oberoende vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet, SCCS i våra bedömningar.

  SCCS anser att 2-fenoxietanol är säker för användning som konserveringsmedel med en maximal koncentration på 1,0%.

  De grundar sin bedömning i ett stort antal vetenskapliga studier och med konsumenternas bästa för ögonen.

  Faktagranskad 2019-09-13

  Vänligen

  Maria Kundservice
 • Att ett ämne är godkänt av EUs vetenskapliga råd innebär inte att det är ofarligt. Phenoxyethanol kan vara tveksamt. Kan ge allergiska reaktioner som uppträder först efter flera dagar. Att det är godkänt betyder inte att ALLA klarar av att hantera ämnet. Ämnet är totalförbjudet i kosmetiska produkter i Japan. Många produkter innehåller phenoxyethanol, exempelvis tvål som kan köpas på just Apoteket. Man får läsa på själv.
  Anna
 • Hej Anna,

  SCCS anser att 2-fenoxietanol är säker för användning som konserveringsmedel med en maximal koncentration på 1,0%, med beaktande av informationen som lämnats.

  De grundar sin bedömning i ett stort antal vetenskapliga studier och med konsumenternas bästa för ögonen.

  Faktagranskad 2019-09-13

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • Vill också tillägga att ämnet inte är förbjudet nånstans i världen. Japan har precis som EU bedömt det helt ofarligt under 1% koncentration.

  I de officiella dokumenten från Japans "Ministry of Health and Welfare" hittar du följande:
  Appendix 3 1. The ingredients restricted in all types of cosmetics
  Maximum amount (g) of ingredient per 100 g
  Phenoxyethanol 1.0%

  Källa: https://www.mhlw.go.jp/english/dl/cosmetics.pdf

  Phenoxyethanol har direkt felaktigt på ett fåtal sajter angetts som ett tveksamt ämne där det också felaktigt påstås att det skulle vara förbjudet i vissa länder (t.ex. Japan). Det är inte så idag och har aldrig varit det heller. Det har drivits medvetna eller bara oinformerade kampanjer på nätet mot flertalet ämnen med felaktigt fakta. Detta har sedan spridits utan källgranskning och blivit ett etablerad felaktig sanning. Bland annat är just phenoxyethanol drabbat.

  Tittar man på slutsatser från vetenskapliga studier så är det tvärt emot, phenoxyethanol är bland de mest ofarliga ämnena för att hämna bakteriebildning, både med hänsyn till person och natur. Det måste finnas med ett konserveringsämne i såna här typer av produkter för att de ska hålla mer än ett par dagar i öppnad förpackning, alternativet är att t.ex. en hudkräm måste slängas efter någon enstaka användning eller säljas i engångsförpackningar som genererar en stor mängd miljöförstörande förpackningar.

  Den kritik som där emot är befogad mot phenoxyethanol / fenoxietanol gäller för överkänsliga allergiker. Men då endast i höga koncentrationer som är långt över de lagliga gränserna. Det återfinns även vissa trovärdiga indicier på att det kan reta huden hos kraftigt överkänsliga personer redan kring maxvärdet 1%.

  Med detta i tankarna så bör de som lider av kraftiga allergiska reaktioner och dokumenterad kraftig överkänslighet undvika produkter som ligger nära maxvärdet. Hur mycket som återfinns i Face Night från ACO framgår inte mer än att det måste vara under ofarliga 1% för att få säljas.

  Tina - Utbildad kemist med 20års inom toxikologi & farmakologi
  Tina - Utbildad kemist
 • Om ämnet är ofarligt, hur kan det då komma sig att det har satts ett maxvärde på hur mycket som får förekomma i en enskild produkt?
  Micke
 • Hej Micke

  I inlägget före ditt hittar du svaret på frågan: Japan har precis som EU bedömt det helt ofarligt under 1% koncentration. 

  Faktagranskad 2019-09-13

  Vänligen
  Andreas Kundservice
 • Exakt, under 1 % är acceptabel nivå. Men vad om koncentrationen överstiger 1 %? Då är det inte längre acceptabel nivå, vilket måste betyda att om du exponeras för en högre koncentration så är det hälsofarligt eller har någon form av negativ påverkan. För annars borde inte den gränsen behövts. Och om man adderar användandet att flera produkter under samma dag. Vad då?
  Micke
 • Hej

  Är man känslig mot ämnet bör man vara försiktig vid användandet av det eller undvika det helt om möjligt. Vetenskapliga studier visar att under 1 % koncentration är ofarligt.

  Faktagranskad 2019-09-13

  Vänligen
  Andreas Kundservice
 • Micke,

  många ämnen är farliga i högre doser. Även sådant som är bra eller till och med nödvändigt för kroppen som vi äter dagligen.
  Järn är en grundsten för kroppens celler och finns gott om i t.ex. Spenat, Tomater, Apelsin m.m. Men skulle koncentrationen vara ännu större så kan det istället orsaka cancer.
  Eller Betakaroten (A-vitamin) i morot som är super men i en större koncentration eller mängd så ökar det också risken för cancer.

  Gränsvärden för järn, betakaroten, phenoxyethanol och allt annat är på nivåer som med god marginal anses säkert, även vid användning av mycket och flera olika produkter. Men har man överkänslighet eller en extrem användning av enstaka ämnen/produkter så bör man ta eget ansvar utöver gränsvärden.
  Tina - Utbildad kemist
 • Jag tycker att det är skitjobbigt att phenoxyethanol finns i såå många produkter. Jag har länge haft ”känslig” hud och reagerat starkt (nässelutslag och frossa) på olika produkter, framförallt solkräm. För det måste man ju ha om man vill skydda sig i solen. Köpte och testade olika. En dyr historia...  Till slut, efter en kraftig reaktion (nässelutslag och svullnad) på en ansiktsbehandling med produkter för ”känslig hud”, fick jag en aning om vad problemet var. Efter ett digert arbete med att utesluta ämnen kom jag tillslut fram till att den gemensamma nämnaren var:

  Phenoxyethanol.

  Sååå skönt att veta! I norrbotten får man inte hjälp med nått så pyttigt som lite ”överkänsliga hudproblem”, det ”kan vara vad som helst”. Jo... eller i vad som helst! Nu är problemet att hitta produkter utan skiten. Men jag mår bättre. Slipper allergiska reaktioner. Men får ofta gå utan smink och anpassade produkter eftersom det tar enorm tid att hitta i krämdjungeln.
  Önskar mig en webshop där man kan söka produkter UTAN ett visst innehåll. 🤗✨
  Malin Lundström Åhlin
 • Tack Tina för att du tog dig tid och gav bra och iformativa kommentarer.
  Jessica Sorvari Andersson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.