Till senaste kommentaren

Vad tycker ni på Apoteket om Sodium Lauryl Sulfate?

Hej!
Vill bara kolla hur ni ställer er till ingrediensen Sodium Lauryl Sulfate som bland annat ingår i barntandkrämen från Oral-B (Frozen), eftersom jag har hört att Folktandvården plockat bort produkter med Sodium Lauryl Sulfate ur sitt sortiment pga att det är ett irriterande ämne.

Tack på förhand!
Josefine

Kommentarer

 • Hej Josefine,

  Sulfat är en tensid. Tensider kallas den typ av funktionsämnen som finns i alla rengörande produkter som tvål, schampo, tandkräm och duscholja. Sulfat-tensider är väl beprövade rengörande ingredienser, och kan precis som de flesta tensider orsaka hud- och ögonirritation. Men det gäller även andra typer av tensider som inte innehåller sulfater.

  Tänk på att om man använder en mildare tensid så kan man behöva en större mängd för att uppnå samma tvätteffekt vilket i sin tur kan leda till ökad irritation.

  Hoppas det är svar på din fråga.

  Vänliga hälsningar

  Maria
  (Uppdaterad )
 • Vilka produkter finns som alternativ till de som innehåller sodium lauryl sulfat? Eftersom många är överkänslig mot SLS (som substansen också benämns) och den har en stor miljöpåverkan, bör det tydligare framgå vilka produkter som inte innehåller SLS. När man frågar personalen och de står och tittar i sina datorer, ska den informationen komma upp utan att man ska behöva lusläsa innehållsförteckning.
  MW
 • Hej MW,

  SLS, Sodium Lauryl Sulfate, kan när det används i höga koncentrationer vara irriterande både för hud och ögon samt allergiframkallande.

  I tandkrämer är det en mycket liten mängd SLS. Man lägger gränsen i tandkrämer på 2% (2 gram SLS per 100 gram tandkräm). SLS har en rengöringsfunktion i tandkrämer.

  Exempelvis GUM Paroex tandkräm är utan SLS.

  Vänliga hälsningar
  Maria
  (Uppdaterad )
 • Jag hoppas ni tar in mitt inlägg om Varför finns natriumlaurylsulfat över huvud taget behövs i tandkräm? De studier som gjordes redan 2016 Tanläkartidningen studie om SLS 
  säger att den inte rengör bättre än tandkräm utan SLS. Att ni följer lagar och riktlinjer gör ju inte tandkräm med natriumlaurylsulfat mer berättigad än tandkräm utan SLS. Ni går ju ut i er reklam att ni är hårda i er bedömning av ingredienser i olika produkter så ert resonemang rimmar illa i mina öron, att det är en låg nivå av SLS i tandkräm inte är skadligt då munslemhinnan är väldigt känslig. 
  Ammie Johansson
 • Hej Ammie,

  tack för din synpunkt.

  Det stämmer att vi har en tuff hållning till ingredienser i de produkter vi säljer.

  Vi följer forskningen som pågår och om ny fakta framkommer är vi naturligtvis benägna att förändra vårt godkännande. Vi kan dock inte ta en enda studie som grund för vårt beslut utan följer noggrant den forskning som pågår.

  Ett grundkrav för kosmetiska produkter är att de ska vara säkra att använda för människors hälsa. I detta avseende finns gränsvärden för SLS som tagits fram av myndigheter. Gränsvärdet är som vi tidigare skrivit på 2 %.

  Våra produkters innehåll av SLS måste understiga detta gränsvärde för att få säljas av oss. Vill du undvika SLS erbjuder vi även produkter som helt saknar ämnet.

  Vänliga hälsningar

  Maria
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.