Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad tycker ni på Apoteket om Sodium Lauryl Sulfate?

Hej!
Vill bara kolla hur ni ställer er till ingrediensen Sodium Lauryl Sulfate som bland annat ingår i barntandkrämen från Oral-B (Frozen), eftersom jag har hört att Folktandvården plockat bort produkter med Sodium Lauryl Sulfate ur sitt sortiment pga att det är ett irriterande ämne.

Tack på förhand!
Josefine Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Josefine,

  Sulfat är en tensid. Tensider kallas den typ av funktionsämnen som finns i alla rengörande produkter som tvål, schampo, tandkräm och duscholja. Sulfat-tensider är väl beprövade rengörande ingredienser, och kan precis som de flesta tensider orsaka hud- och ögonirritation. Men det gäller även andra typer av tensider som inte innehåller sulfater.

  Tänk på att om man använder en mildare tensid så kan man behöva en större mängd för att uppnå samma tvätteffekt vilket i sin tur kan leda till ökad irritation.

  Hoppas det är svar på din fråga.

  Faktagranskad 2018-10-01

  Vänligen

  Maria Kundservice
 • Vilka produkter finns som alternativ till de som innehåller sodium lauryl sulfat? Eftersom många är överkänslig mot SLS (som substansen också benämns) och den har en stor miljöpåverkan, bör det tydligare framgå vilka produkter som inte innehåller SLS. När man frågar personalen och de står och tittar i sina datorer, ska den informationen komma upp utan att man ska behöva lusläsa innehållsförteckning.
  MW
 • Hej MW,

  SLS, Sodium Lauryl Sulfate, kan när det används i höga koncentrationer vara irriterande både för hud och ögon samt allergiframkallande.

  I tandkrämer är det en mycket liten mängd SLS. Man lägger gränsen i tandkrämer på 2% (2 gram SLS per 100 gram tandkräm). SLS har en rengöringsfunktion i tandkrämer.

  Exempelvis GUM Paroex tandkräm är utan SLS:

  Vänligen
  Maria Kundservice
 • Hej!
  Nu tänkte jag då det finns i schampo och duschkräm.
  Det behöver inte vara speciellt höga koncentrationer om man är överkänslig mot ämnet. Enl hudmottagningen på vårt regionssjukhus, ska man helt undvika ämnet om man är känslig. Svårt att göra när det är så vanligt förekommande. Bör deklareras lika tydligt som de som är parabenfria.


  MW
 • Hej igen,

  tack för ditt förtydligande.

  Vi följer de lagar och riktlinjer som finns för  märkning av produkter.

  När vi tar in nya varor i sortimentet granskas även märkningen med avseende på synbarhet. Grundkravet är att all märkning skall kunna läsas med normal syn eller med glasögon/linser.

  Vänligen

  Maria Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.