Till senaste kommentaren

Har ni solskydd med enbart fysikaliskt filter?

Hej! Jag har läst mig till att små barn (min dotter är snart 2 år) helst ska använda solskyddskräm med fysikaliskt filter, ej kemikaliskt. Stämmer detta? Och vilka produkter hos er har endast fysikaliskt filter?
Med vänlig hälsning, Emma
Emma

Kommentarer

 • Hej Emma,

  vi rekommenderar så små barn skyddande kläder samt kompletterar med solskydd för barn.

  Här hittar du alla lämpliga produkter för barn.

  ACO Sun Kids Sensitive Cream och Apoteket Sollotion Barn SPF 30 är solskydd med enbart fysikaliskt filter.

  Vänliga hälsningar
  Maria
  (Uppdaterad )
 • Hej, tack för svar. Men vad innebär skillnaden mellan kemikaliskt respektive fysikaliskt filter? Och vilka av era produkter har endast fysikaliskt filter?
  Med vänlig hälsning, emma
  Emma
 • Hej,

  Fysikaliska filter bildar en skyddande hinna på huden som reflekterar bort solljuset. Fysikaliska filter kan ibland vara i nanostorlek, vilket många har funderingar kring.

  När man pratar om nanopartiklar i kosmetika, är det oftast solskyddsmedel med titandioxid man pratar om. Titandioxid är ett godkänt UV-filter och mals till nanopartiklar för att bli transparent vilket är önskvärt ur ett kosmetiskt perspektiv. Observera att det är vetenskapligt bevisat att nanopartiklar av titandioxid inte kan penetrera huden. Vidare skyddar titandioxid mot både UVA- och UVB-strålar (bredspektrums UV-filter), vilket är angeläget mot bakgrund av den dystra hudcancerutvecklingen. Nano är ett prefix, en nanopartikel är en partikel som har en diameter någonstans mellan 1-100 nanometer. Och en nanometer är en miljardels meter. Nanopartiklar är inte speciellt små i jämförelse med andra vanliga ämnen i hudvårdsprodukter.

  Kemiska filter skyddar huden genom att absorbera den ultravioletta strålningen, UV-strålningen.

  Olika UV-filter skyddar olika bra mot UVA- och UVB-strålning. Ett visst UV-filter kan t.ex. ge ett väldigt bra skydd mot UVB-strålning medan det endast ger ett svagt skydd mot UVA-strålning.

  Därför rekommenderas en kombination av olika UV-filter så att produkterna ger ett tillräckligt bra skydd mot både UVA- och UVB-strålning och av den anledningen innehåller många solskyddsprodukter både fysikaliska och kemiska filter.

  Vänliga hälsningar

  Maria
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.